Zariadenie na výrobu tvarohu a syrov
Naša spoločnosť má 20 rokov skúsenosti v oblasti vývoja a výroby týchto zariadení. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií. Hardware na výrobu tvarohu a syrových výrobkov môžu byť vyrobený podľa Vašich prianí.
- Tvaroh (tučný, bez tuku)
- Výroba odtučneného mlieka
- Oddelený spôsob výroby tvarohu
- Mechanizovaná výroba tvarohu
- Sladký tvaroh
- Syr
- Granulovaný tvaroh so smotanou
- Mliečne nátierky (4, 5, 6% tuku)
- Kompletné linky na výrobu masla, tvarohu, syrov (kapacita 10,1 t mlieka denne)
- Spracovania mlieka na syr a maslo
Tvaroh (tučný, nízkotučný)
Tvaroh sa vyrába fermentáciou pasterizovaného plnotučného mlieka alebo odtučneného mlieka, a odstraňuje sa z neho srvátka. Tvaroh z nepasterizovaného mlieka môže byť použitý iba na výrobu výrobkov, ktoré prechádzajú tepelným spracovaním (knedle, tvaroh, a pod).
Mliekarenský priemysel vyrába nasledujúce typy syra:
- Tučné (tuk nie menej ako 18% obsah vlhkosti najviac 65%, kyslosť nie viac ako 210 ° C)
- polotučné (tuk nie menej ako 9%, vlhkosť nie viac ako 73%, kyslosť nie viac ako 225 °C)
- odtučnené (vlhkosť menej ako 80%, kyslosť nie viac ako 250 ° C).
Tvaroh má čistú chuť a vôňu kyslého mlieka, bez príchute a zápachu. Jeho konzistencia je jemná, homogénna, tučné tvarohy - mierne mazľavé, a nízkotučné – hrudky so zanedbateľným množstvom srvátky. Jeho biela farba je jednotná a krémová.
Existujú dva spôsoby, ako kvasí mlieko vo výrobe tvarohu: sladké a kyslé. Technológia výroby tvarohov pomocou sýridla je nevyhovujúca. Celý proces výroby je veľmi dlhý a trvá najmenej 11 hodín kým sa odstráni srvátka. Tento proces je nielen časovo náročný, ale tiež vyžaduje viac personálu, čo má za následok zníženie produktivity.
Výroba nízkotučného mlieka
Odtučnený tvaroh sa spracúva kyslým spôsobom.
1 – nádrž na mlieko 2 -čerpadlo , 3 - zásobník, 4 - pasterizačná jednotka , 5 – mliečny separátor, 6 – nádrž na zahustenie tvarohu 7 – lisovací vozík , 8 – ochladzovač tvarohu, 9 – dávkovací a baliaci stroj, 10 – skladovacia komora
Odstredené mlieko je pasterizované , ochladí na teplotu kvasenia a privádza sa do nádrží. S pozorným miešaním odstredené mlieko začne kvasiť a potom sa zahustí.
Ak chcete urýchliť oddelenie srvátky od zrazeniny, musíte zmes oddeliť pomocou lopatiek, ktoré oddeľujú vo vodorovnom a zvislom smere kocky s veľkosťou 20 mm a nechajte zmes odpočinúť 10 až 15 minút. Proces je rýchlejší pri vyšších teplotách, čo spôsobuje silné stiahnutie bielkovín, a zahustenie je intenzívnejšie pri výbere srvátky. Oddelená zrazenina sa zohrieva na 36-38 ° C.
V tomto prípade sa výroba syrov realizuje v dvojstenných nádržiach (priestor medzi stenami je vyplnený horúcou vodou). Pre jednotné vykurovanie celej zmesi dochádza k jemnému miešaniu.
Prehriatie podporuje zahustenie a vytvorenie suchej a drsnej textúry tvarohu. Keď sa vykurovanie zastaví, zrazenina odpočíva po dobu 10-15 min pre lepšie odvodnenie. Potom sa odstráni časť srvátky a zrazenina sa napĺňa do sáčkov. Stláčanie a lisovanie zrazeniny sa vykonáva na lisovacích vozíkoch rovnako ako aj pri iných spôsoboch výroby syru.
Samostatný spôsob výroby tvarohu
Technológia výroby bola vyvinutá pre urýchlenie oddelenie srvátky a zníženie úbytku tuku. Podstata tejto metódy, že mlieko určené na výrobu tvarohu sa oddelí. K tomuto nízkotučnému mlieku v nízkotučnom tvarohu sa potom pridá požadované množstvo smotany na zvýšenie tuku.
1, 7 a 30 - nádrže, 2 – mliečne čerpadlo , 3 - pasterizátor , 4 – separátor- odstredivka na mlieko, 5 – čerpadlo na smotanu , 6 – pasterizátor na smotanu, 9 -dávkovacie čerpadlo , 8 - kvasomat 11 – membránové čerpadlo, 12 - výmenník tepla 13 - separátor na tvaroh, 14 - zberač, 15 - Čerpadlo na tvaroh : 16 - ochladzovač, 17 -miešadlo
Výroba tučného a polotučného syra môže byť vykonaná týmto spôsobom pomocou zariadenia ( nádrž na tvaroh , lisovacie vozíky a pod).
Pri spracovaní tvarohu samostatným spôsobom sa musia vykonať ďalšie operácie na oddeľovanie mlieka, rovnako ako miešanie nízkotučného tvarohu a smotany. Avšak, výhody, ktoré má tento spôsob sú významné pre udržanie tuku.
Pri spracovaní tvarohu sa mnohé operácie vykonávajú ručne, nie masovou výrobou, aby nedošlo k problémom. Avšak všetky tieto nevýhody sa môžu eliminovať využitím špeciálnych separátorov.
Hlavnou výhodou tejto linky je plná mechanizácia procesu, ktorá sa vykonáva kontinuálne v uzavretej pásovej výrobe. V dôsledku toho sú odstránené všetky ručné operácie pri výrobe tvarohu. Najviac časovo náročný proces - oddelenie srvátky od zrazeniny - je vykonaný separátorom (oddeľovačom), čo vedie k zlepšeniu hygieny výroby, zvýšenie produktivity, zníženie nákladov a zvýšenie kvality konečného produktu.
Pásová výroba tvarohu
Táto metóda spočíva v tom, že spracovaný tvaroh vzniká vplyvom mliečnej tvarohovej kyseliny, ktorá sa pridáva do mlieka vo forme kyslej srvátky. Fermentácia mlieka a oddelenie srvátky od zrazeniny prebieha vo viacerých linkách súčasne. Môžu produkovať tučný, polotučný aj nízkotučný tvaroh.
1 - Pohon: 2 - automatické dávkovače 3 – mliečne potrubie: 4 - Zberač 5 – mnohočlánkový valec: 6 – špirálová membrána, 7 - pás, 8 – odnímateľné sito: 9 - mriežka: 10 - podstavec, 11 – rezací mechanizmus, 12 - nosný rám, 13 - zásobník, 14 – nosný stĺp.
Čisté a pasterizované mlieko sa ochladí a prevedie sa do vertikálnych nádrží , kde je mlieko vystavené čiastočnej fermentácii. Potom sa pridá kvas a po premiešaní sa môže zvýšiť kyslosť.
Aby bola zaistená kontinuita mlieka z každého zásobníka, ktorý slúži na výrobu tvarohu, sa do nádrže sa privádza čerstvé mlieko. Zmes čerstvého a kvasiaceho mlieka v krátkej dobe znovu dosiahne požadované hodnoty pH.
Kyslá srvátka, ktorá sa používa na výrobu tvarohu by mala byť pripravená vopred. Preto sa srvátka získaná z lisovaného syra tepelne spracúva a kvasí. Srvátka kysne v nádrži po dobu 2-3 dni, v ďalšom 7-10 dní kvasí a riedi sa. Pred ďalším spracovaním sa kyslá srvátka pasterizuje a chladí.
Pri zmiešaní mlieka s kyslou srvátkou vzniká zrazenina. Výsledná zrazenina sa posúva do ďalšej sekcie, kde sa zahustí. Potom sa zrazenina filtruje a lisuje. Vypúšťa sa cez filter, kde sa oddelí od zvyškovej srvátky, do zásobníka. Pripravený tvaroh sa prepustí sa v špeciálnom zásobníku priamo ochladí.
Výroba tvarohu v tomto zariadení má rad výhod v porovnaní s konvenčnou metódou výroby. Celý proces výroby tvarohu sa vykonáva kontinuálne v relatívne krátkej dobe, a umožňuje zvýšiť súčasné množstvo hotového výrobku. Všetky výrobné operácie sú mechanizované, vrátane najviac časovo náročnej operácie - oddelenie srvátky od zrazeniny. Po lisovaní tvarohu sa znižujú náklady a zvyšuje sa hygienická produkcia.
Zariadenie na výrobu tvarohu
Toto zariadenie môže vyrábať tučný, polotučný i nízkotučný tvaroh.
1 – Nádrž na kysnutie mlieka, 2 – prielez na vloženie tvarohu, a 3 – výpustný kohútik na srvátku: 4 - stojan 5 - nosník 6 - hydraulický valec 7 – lisovacia nádrž, 8 - filtračná tkanina, 9 - tyč; 10 - koleno, 11 - mechanizmus na otváranie a zatváranie poklopu, 12 -samonasávacie čerpadlo , 13 - hydraulický pohon.
Mlieko sa pripraví obvyklým spôsobom do nádrže, kde sa pridáva kvások. Po dosiahnutí požadovanej hodnoty pH v mlieku sa pridá dávka chloridu vápenatého a syridla, potom dochádza k fermentácii.
Výsledná zrazenina sa delí zvláštnym zariadením na kocky s veľkosťou 20 mm a zrazenina sa oddelí od srvátky. Hmota je perforovaná cez filtračnú tkaninu. Potom sa hmota cez filtračnú tkaninu dostáva do rúrky.
Po čiastočnom vypustení srvátky sa začne lisovanie. Ak to chcete vykonať pomocou hydraulického lisu nádrž ide dole. Rýchlosť lisovania závisí od kvality a typu tvarohu. Počas lisovania sa odstráni aj zbytok srvátky cez filtračnú tkaninu a čerpadla. V závislosti od typu produktu je lisovaním čas: pre tučný tvaroh 4-5 h, 3-4 h pre polotučný tvaroh a pre nízkotučný tvaroh 2-2.5 hodiny
Vozík s tvarohom sa posúva do ďalšej fázy, kde sa ochladí.
Výroba tvarohu touto metódou má rad výhod. Umožňuje mechanizáciu všetkých pracovných procesov a znižuje náklady na manuálne práce. Znižuje stratu surovín a hotových výrobkov.
Sladký tvaroh
Táto skupina zahŕňa tvaroh s rôznym obsahom tuku, rôznej chuti a arómy.
Podľa obsahu tuku sú:
- so zvýšeným množstvom tuku (20-26%)
- tučné (14,5-18)
- polotučné (7-8,5%)
V závislosti na chuti:
- sladké (13-26% cukru)
- slané (2-2,5% soli)
Doplnky:
- pre sladké výrobky: hrozienka, kandizované ovocie, marmeláda, marhule, med, orechy, kakao, káva, vanilka, škorica
- pre slané produkty: tvrdé syry, paradajkový pretlak, korenie, rasca, horčica, fenikel alebo kôpor.
Polievaný tvaroh
K polievanému tvarohu sa pridáva sladký tvaroh. V dôsledku toho, získava príjemnú chuť, atraktívny vzhľad a vysokú výživnú hodnotu.
Výrobný proces polievaného sladkého tvarohu
V zmesi sú: tučný tvaroh, maslo, cukor, vanilka. Výsledná tvarohová zmes sa ochladí a privádza do násypky lisu. Po lisovaní sa tvaroh po dopravníku prepraví do stoja na polievanie čokoládou (enrober), tam sa poleje čokoládou.
Polievaný tvaroh sa transportuje do nádrže, kde sa ochladí a neskôr balí.
Zrnitý tvaroh so sladkou smotanou
Zrnitý tvaroh so sladkou smotanou - vysoko kvalitný produkt, ktorý je odlišný od konkurenčných výrobkov chuťou a kvalitou. Je špecifický a nie je rovnaký ako ostatné tvarohové výrobky.
Tento tvaroh je zrnitý a skladá sa z mäkkého tvarohu, ktorý je pokrytý smotanou. Pri jeho výrobe sa používajú prísady a konzervačné látky, ktoré obsahujú esenciálne aminokyseliny, vápnik a fosfor. Jeho mäkkosť a chuť sa teší veľkej obľube zákazníkov.
Technologický proces výroby zrnitého tvarohu so sladkou smotanou:
- Prijatie surovín
- Príprava surovín
- Pasterizácia mlieka
- Chladenie mlieka
- Pridanie kvasu a syridla
- Kvasenie
- Delenie
- Umývanie a odvodňovanie
- Pridanie náplne
- Balenie, chladenie
- Zrnitý tvaroh vyrobený z kvalitného nízkotučného mlieka s čerstvou smotanou.
Mliečne nátierky (4, 5, 6% tuku, odstredené, acidofilné)
Mliečne nátierky (4, 5, 6% tuku) sú diétne produkty z kyslého mlieka. Pri ich výrobe sa prostredníctvom mliečnych bielkovín - základ tvorí tvaroh, vzniká nová chuť a aróma.
Technologická schéma výroby mliečnych nátierok
- Nádrž
- Odstredivé čerpadlo
- Mliečny separátor
- Vyvažovacia nádrž
- Pasterizátor
- Separátor (oddeľovač)
- Miešanie kvasu a odstredeného mlieka
- Nádrž na kvások
- Fermentačné nádrže
- Lisovací vozík
- Koloidný mlyn
- Stužovacia nádrž
- Čerpadlo
- Miešadlo
- Stužovacia nádrž
- Plniace stroje
Mliečne proteíny
Kvalitné odstredené mlieko po pasterizácii a chladení putuje do nádrže, kde prebehne fermentácia. Potom mlieko kvasí. Pripravená zrazenina sa rozdelí na kocky, oddelí sa srvátka od zrazeniny a v lisovacom vozíku sa lisuje.
Zlučovanie mliečnych proteínov s aromatickou látkou
Táto zmes sa vyrába pomocou presných receptov, pridáva sa smotana, sirup, cukor a soľ. Potom sa všetky zložky zmiešajú až kým sa nevytvorí jednotná konzistencia výrobku.
Technologická schéma výroby acidofilného mlieka
- Mliečne proteíny
Kvalitné odstredené mlieko po pasterizácii chladení putuje do nádrže, kde prebehne fermentácia. Potom mlieko kvasí. Výsledný produkt sa plní do sáčkov a podrobí sa lisovaniu.
- Zlučovanie mliečnych proteínov s aromatickou látkou
Táto zmes sa doplní cukrovým sirupom, ovocím a pod. podľa receptu. Potom sa všetky zložky zmiešajú až kým sa nevytvorí jednotná konzistencia výrobku.
Výrobné zariadenia MG-Gurt, MG-UGM, VMG, UMTI-SI
V zariadeniach MG-GURT , MG-UGM , VMG , UMTI-SI je možné vyrobiť mliečne bielkoviny a acidofilné mlieko.
Kompletné mini-závody na výrobu masla, tvarohu, syrov (kapacita 10,1 t mlieka denne)
Zloženie
- Chladič na mlieko
- Nádrže na mlieko
- Čerpadlá
- Pasterizácia a chladič
- Separátor (oddeľovač)
- Lis
- Regály na syr
- Ochladzovač
- Nádrž na solenie syru
- Parafínovanie
- Váhy
- Komora na dozrievanie a skladovanie syrov a tvarohu
- Cisterna
- Ochladzovač tvarohu
- Kanva
- Vozík
- Pasterizačná nádrž
- Zmaselňovač
- Baliaci stôl
- Skladovacia komora
Теchnické parametre |
|
Spracovania mlieka na syr a maslo
Navrhnuté tak, aby mliečne výrobky (syr a maslo) pochádzali so zberných nádrží mlieka.
Linka
- Nádrž na srvátku
- Ventilátor
- Ohrievač
- Samonasávacie odstredivé čerpadlo
- Váhy
- Ochladzovač tvarohu
- Zásobník srvátky
- Ochladzovač srvátky
- Zmaselňovač
- Výrobný stôl
- Kvasomat
- Parák na poháre
- Umývačka pohárov
Теchnické parametre |
|
Technologická linka na výrobu produktov zo srvátky
Technologická linka na výrobu produktov zo srvátky sa využíva na spracovanie srvátky a následnú výrobu produktov. Technologická linka obsahuje aj CIP čistiacu stanicu. Skladá sa z príjmu, spracovania, balenia produktu a ostatných procesov (filtrácia, pasterizácia,...).
Linka:
- príjem srvátky
- pasterizácia
- zásobník na srvátku
- filtrácia
- odparovanie
- kryštalizácia
- sušenie
- miešanie a trenie
- zásobníky
- balenie produktu
- CIP čistiaca stanica
Dvojitý ochladzovač tvarohu
Je postavený na ráme, ktorý nesie celý zásobník. Rám a násypka sú namontované na jednej strane. Skladá sa z dvojitej steny, medzi ktorými prúdi chladiaca kvapalina. Na druhej strane sa nachádza bubon skladajúci sa z dutých hriadeľov.
Zadné hnacie jednotky sú namontované na ráme vstupu a výstupu bubnov.
vo vnútri bubnov sú valce so závitovkovým povrchom. Tieto bubny majú dvojitú izoláciu, v ktorej je priestor medzi nimi vyplnení chladiacou kvapalinou.
Držiak bubna prechádza dutým hriadeľom a je pripojený špeciálnymi maticami k tesneniu na odstránenie vody.
Druhý koniec bubna sú ložiská hlavy valcov. Voda sa do valcov dostáva cez ventil, odvádza sa cez trubicu. Voda sa odstraňuje s bubnov prostredníctvom výpustu.
Tvaroh sa nasype cez násypku do chladiča. Elektromotor má prevodovku s remeňovým prevodom a otáčkami otáča duté hriadele bubnov.
Kužeľová časť závitovky bubna presúva tvaroh do valcovej časti, kde dochádza k ochladzovaniu.
Теchnické parametre |
|