Výroba marshmallow
Spoločnosť NORMIT s.r.o. vyrába a vyvíja zariadenie pre potravinársky, chemický, farmaceutický, kozmetický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe týchto zariadení. Mnohoročné skúsenosti a kvalitná výroba poskytuje najlepšie výsledky.
Ovocný krém vzniká mútením jablkového pyré s cukrom a sirupom, pektín a vaječný bielok potom formujú cukríky.
V novej generácii formovacích strojov na formovanie marshmallow má dopravník rovnakú funkciu ako pri uložení (tj zdvíhanie stola hore a dole, pohyb pozdĺž a pod.). Zariadenie rotuje.
Marshmallow sa formujú v stroji a môžu mať rôzne tvary: okrúhle, oválne. Na vytvorenie stočených drážok sa používa zariadenie s rotujúcimi tryskami.
Pri tvarovaní cukríkov sa používajú aj kombinácie rôznych farieb a chutí, sú atraktívnejšie.
Dvojfarebné cukríky sú lisované. Polovičky marshmallow sa po vysušení lepia – čokoládou alebo sypaným práškovým cukrom, arašidmi alebo kokosom.
Príprava . Vykonáva sa dávkovačmi surovín, čokoláda sa topí v nepretržitom procese, cukríky sú pod tlakom.
Zariadenie na výrobu ovocného krému je navrhnuté tak, aby vyrábalo ovocné krémy.
Rám, ktorý je pripevnený k telu s pracovnými hriadeľmi s lopatkami, sa skladá z dvoch stĺpcov spojených dvoma spojovacími tyčami, D 25.
Telo obsahuje kryt, tesniacu hmotu a vypúšťací ventil. Všetky diely, ktoré sa dostávajú do kontaktu s produktom, sa vyrábajú z nerezovej ocele.
Pracovné telo- hriadeľ s lopatkami. Čepele sú vyrobené z ocele 4 mm.
Pohon- motor-52-6 4.5 kW, 950 min -1. Elektromotor je nainštalovaný a sníma O kanálov s drážkami.
Hmota marshmallow sa pripraví tak, že cukor sa zmieša s jablčnou zmesou a potom sa mieša a šľahá z cukrom, lepidlom, farbami a ďalšími prísadami.
Zdroj prísad sa umiestni v ráme stroja, motor sa otáča, po dobu 10 .... 12 minút a potom sa vypúšťa vypúšťacím ventilom.
Теchnické parametre | |
Produktivita, kg/h | 60.....80 |
Kapacita, l | 110 |
Celkové rozmery, mm: |
|
Dĺžka (s krytom) | 1190 |
Šírka | 1050 |
Výška | 1020 |
Hmotnosť, kg |
|
bez motora | 133 |
s elektromotorom | 226 |
1 doska na elektromotor, 2-telo, 3-hriadeľ s lopatkami, 4-rám
Теchnologická schéma na výrobu marshmallow z pektínu
Technologická schéma výroby marshmallow z agaru
Technologická výroba sa skladá z niekoľkých fáz:
-Príprava surovín pre výrobu
- Príprava cukru-agar-sirup z melasy
Varenie ovocného krému
Tvarovanie cukríkov
-Formovanie a sušenie polovičiek marshmallow
Posypanie cukrom a lepenie polovíc marshamllow
Balenie hotových výrobkov
Na prípravu marshmallows z agaru sa používa jablčné pyré. Pyré 1 dorazí v bareloch alebo sa voľne vloží a čerpá čerpadlom 2 parák 3, trecie stroje 5. Miešací stroj 4 na štandardné zmiešanie zmesi. Je navrhnutý tak, aby sa miešala zmes s požadovaným obsahom sušiny, želé, kyslosti a farby. Želírovanie jablčnej zmesi sa používa na výrobu marmelády, pastilky musia mať hmotnosť najmenej 250 g na jednu vrstvu. Zmes prechádza sitom s otvormi o priemere 1 mm a 0,7 mm.
Hustá jablčná zmes sa dostáva do vákuového zariadenia 7 a vo vákuu sa vytvorí prírodné jablčné pyré.
Parametre procesu varu pyré: vákuovanie vo vákuu – zariadenie (66 ± 7) kPa, tlak vykurovacej pary (0,35 ± 0,05) MPa, doba varu (25 ± 5) min.
Produkt sa prostredníctvom dávkovača objemu 10, dostáva do dávkovača 8, a odtiaľ do miešačky 9, a ďalej cez zubové čerpadlo11, do strednej nádrži 12.
Ak je to nutné, produkt sa mieša s kašou. Výsledná zmes slúži na prípravu marshmallow.
Hlavnou zložkou je cukor. Prachotesné sitko 14, korček 15 zásobník 16. Ďalej, pomocou pásového dopravníka 17 cukor vstúpi na automatické váhy 18. Agar sa namočí v kúpeli 13 a ručne sa vkladá do kotla 20. Navážený cukor prechádza z dávkovača do kotla s miešadlom 20.
Formovanie marshmallow
Formovanie sa vykonáva na strojoch. Hmota je rozložená na drevené podnosy veľkosti 1400x400 mm, (zbavenie zvyšku marshmallow). Zásobníky s nalisovanými cukríkmi sa ručne presunú na vozíky (asi 20 ks) a presunú sa na formovanie.
Pri malých podnikoch sa marshmallow formujú ručne, pomocou drevených misiek a plátna. Na dne sa nachádza plechová špička s vlnitým okrajom.
Forma cukríkov závisí od programu, ktorý je stanovený.
Na získanie okrúhleho produktu, musí byť dopravník v pevnej polohe. Pri formovaní oválneho tvaru, musí vykonávať pozdĺžny pohyb. Drážky vytvárajú rotačný pohyb, ktorý vykonáva rotáciu do 60°. Moderné vybavenie, vrátane počítačového zariadenia, vyberie program z niekoľkých nastavených.
Zásobníky udržiavajú stabilnú teplotu hmoty. Pokles teploty pri formovaní hmoty spôsobuje, že hmota stráca tekutosť, a vrecká so sacím piestom sa stáva ťažké a neúplné.
Problém "vytvárania chvostov" možno vyriešiť inštaláciou programu so spätným pohybom čerpania alebo potrubím. Pri vyradení spiatočky pri pohybe čerpacieho mechanizmu (potrubie) sa chvost odreže. Forma polotovaru získava esteticky a geometricky jasné črty.
Štruktúra foriem a sušenie polovíc
Proces formovania štruktúry sa vytvára v podobe niekoľkých polovíc, ktoré sú v prevádzke po dobu 3-4 hodín, potom sú vozíky presunuté do sušičky, kde sa produkt suší po dobu 4-6 hodín pri (37,5 ± 2,5 ) ° C a relatívnej vlhkosti (55 ± 5)%. Suché marshmallows obsahujú sušinu (79 ± 2)%. Teplota by nemala byť nižšia ako 55 ° C. Znížením teploty, hmota zatuhne a tvarovanie sa stáva nemožným.
Potom je zmes presunutá do prístroja, kde je teplota 33-35 ° C a relatívna vlhkosť vzduchu 50 až 60% suchých polovíc marshmallow. Doba schnutia - 5-6 hodín.
Počas sušenia sú produkty pod vplyvom odparovania vlhkosti. V dôsledku sušenia sa vlhkosť vnútri produktu pohybuje od stredu k povrchu. Vlhkosť sa odvádza do sušičky. Ako sušiace činidlo sa používa horúci vzduch.
Počet vozíkov na sušenie (20 drevených paliet) musí byť vypočítaný na jednu smenu. Druhá smena bude používať rovnaký vozík, ktorý sa uvoľní po vysušení prvej várky.
Marshmallow sa potom udržujú 24 hodín v interiéri. Obsah sušiny hotových marshmallows 80-86%.
Výroba produktov
Po vysušení sa zásobníky s marshmallow posýpajú práškovým cukrom (pomocou sita s veľkosťou nie väčšou ako 1,2 mm) a sú ručne lepené. Marshmallow sa môžu posypať drvenými orechmi alebo kokosom, alebo sa môžu zdobiť čokoládou.
Hotové výrobky sú odoslané na balenie.