Výroba vína (príjem a spracovanie hrozna)
Spoločnosť NORMIT vyvíja a vyrába zariadenia pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Určenie
Zariadenie je určené na príjem a spracovanie hrozna vo vinotékach a továrňach.
Prijatie hrozna . Etapa zahŕňa príjem hrozna nasledujúce činnosti:
- Váhy na váženie prijatého hrozna
- Moderné sondy vzoriek hrozna
- Stanica analýzy cukrov, titračnej kyslosti, pH a ďalších dôležitých parametrov, ktoré sú nevyhnutné pre stanovanie podmienok spracovania hrozna
- Zásobníky prijatého hrozna
- Mlynček na hrozno (drvič hrozna) s kapacitou od 200 kg do 100 ton za hodinu
- Systém automatického dávkovania oxidu siričitého, enzýmov,...
- Čerpadlá všetkých typov: piestové, jednoskrutkové, peristaltické
- Dopravník na odstránenie šupiek
- Pneumatický lis na hrozno s kapacitou od 600 kg do 150 ton (na jedno stlačenie)
- Flotačné zariadenia
- Odstredivé separátory
- Chladenie muštu a regulácia teploty kvasenia
- Výmenník tepla na chladenie muštu, fermentácia alebo ohrev muštu pri výrobe červeného vína
Hlavné operácie pri výrobe vín |
|||||
P.č. |
Proces |
Zariadenie |
Spotrebný materiál použitý |
Výsledný produkt |
Odpad z výroby |
1 |
Príjem hrozna, váženie, analýza |
Odoberač vzoriek, expresný analyzátor |
|
Hrozno |
|
2 |
Vkladanie kôš |
Násypka so skrutkou |
|
Hrozno |
|
3 |
Drvenie hrozna |
Odzrňovač hrozna |
|
Hroznové výlisky |
Rmut |
4 |
Pridanie oxidu siričitého |
Dávkovač oxidu siričitého |
|
Destilát z matolín |
|
5 |
Tlak na matolinu (červené víno) |
Vinifikátor s reguláciou teploty |
Teplo, chlad |
mušt |
|
6 |
Lisovanie |
Pneumatický lis na hrozno |
|
Hroznový mušt |
Rmut |
7 |
Zjemňovanie, flotácia |
Flotačné zariadenie |
Bentonit, želatína, silikagél |
|
|
8 |
Filtrovanie |
Kremelínový filter |
Kremelina, perlit |
Vyčistený hroznový mušt |
Suché zvyšky |
9 |
Chladenie |
Chladiaci systém, výmenník tepla "rúrka v rúrke" |
|
Chladená mladina |
|
10 |
Kvasenie muštu |
Fermentačné nádrže s reguláciou teploty |
Kvasinky |
|
|
11 |
Odstránenie kvasníc |
Kremelínový filter |
Kremelina, perlit |
Víno |
Suché zvyšky |
12 |
Vyňatie surovín |
Skladovacia nádrž |
|
|
|
13 |
Čírenie, odkaľovanie, preliatie vína a ďalšie spracovanie |
Dávkovanie činidiel, kremelínový filter, vákuový filter, odlučovač |
Bentonit, želatína, oxid kremičitý a ďalšie činidlá |
Ošetrené víno |
Suché zvyšky |
14 |
Miešanie vína |
Miešacie nádrže s miešacím zariadením |
|
Zmes na lisovanie |
|
15 |
Stabilizácia vína |
Zariadenie «Kristalstop» |
Kryštalický vínny kameň (ako osivo) |
Stabilizované víno |
Vínny kameň |
16 |
Tepelné spracovanie (v prípade potreby) |
Pasterizátor |
Para |
Pasterizované víno |
|
17 |
Filtrácia pred uskladnením do fľašiek |
membránový filter |
Filtrovať papier a sviečky |
Pripravené pre balenie |
Použitý filtračný papier a sviečky |
18 |
Balenie |
Linka |
|
Finálny produkt |
|
Popis procesu
Hrozno sa odváži a určí sa jeho priemerná cukornatosť. Vzorky sa odoberú z viacerých miest, potom hroznový mušt vstúpi do automatického analyzátora, ktorý pracuje po dobu 20-3é sekúnd. Určí sa množstvo cukru, kyslosť a pH.
Drvenie
Schéma prevádzky drviča
Ďalej sa hrozno nasype do násypky z nerezovej ocele.
Zásobník sa skladá z násypky, odzrňovača a dierovaného valca. Odzrňovač je rotujúci hriadeľ, na ktorom špirálové skrutky. Dierový valec sa v prevádzke otáča nízkou rýchlosťou do opačného smeru. Oddelené hrozno prechádza cez otvory vo valci (valčeky sú vyrobené zo špeciálneho plastu). Pomletá zmes sa zhromažďuje v čerpadle a prečerpá sa.
Použitie tohto typu drviča umožňuje hladký proces drvenia hrozna, s rozdrobením kôstok a kože. To zlepšuje kvalitu a znižuje množstvo odpadu.
Lisovanie
V produkcii "bieleho vína" je hrozno priamo lisované stlačením tlačidla. Aby sa zabránilo oxidácii vína atmosférickým kyslíkom pridáva sa určité množstvo oxidu siričitého (SO2). Pri výrobe „červeného vína“ je najprv kaša čerpaná do Vinifikátoru, kde odleží, a potom sa lisuje. V moderných továrňach na výrobu vysoko kvalitných vín sa používa pneumatický lis.
Stlačením tlačidla začne nerezový bubon rotovať, v jeho vnútri je pružná membrána z hustého nepriepustného materiálu. V stenách bubna je vypúšťací otvor, cez ktorý sa mušt prechádza. Masa sa privádza do lisu prostredníctvom axiálnej rúrky alebo otvorenými dverami. Dverami sa takisto môže stiahnuť celé hrozno, napríklad pri výrobe šumivých vín.