Linka na výrobu tyčiniek CONTIBAR
Cereal bar production line, Bar Production Technology / Produktionslinie für Riegel / Prozeßtechnik für Süßwaren
Výrobné linky CONTIBAR sú vhodné pre výrobky vyrobené z tukových materiálov, mäkkých a varených cukrov, sýtených vôd, tuku a cukru a materiálov rôznych zmesí z pšeničných vločiek, müsli, orechov, obilnín, ovocia, semien... Linka môže byť vybavená aj posypovým zariadením /posyp produktu napr. orechami, burizónmi, kukuričnými chrumkami...
Müsli základ
Základná verzia sa skladá z tepelne neupravených ovsených vločiek a ovocia.
Základné verzie:
1. suché
Prvý druh müsli je sypká zmes hlavne ovsených vločiek a kúskov rôzneho sušeného ovocia, orechov a semienok. Bežne obsahuje aj iné obilné vločky, napríklad pšeničné či ražné. Existuje mnoho druhov müsli napríklad s medom, rôznym korením či čokoládou.
2. Čerstvé
Druhý typ müsli je pripravená zmes ovsených vločiek so šťavnatým/sviežim základom. Medzi obvyklé prísady patrí na kúsky nakrájané alebo strúhané čerstvé ovocie (napr. banány, lesné plody, hrozno, mango), sušené ovocie, mliečne výrobky (napr. jogurt, mlieko), citrónová šťava, strúhané orechy, semienka, korenie (predovšetkým škorica) a med.
Posyp
Zahrňuje posyp máčaného, polomáčaného a suchého produktu. Medzi najčastejšie posypy zaraďujeme oriešky, kokos do popredia sa však dostávajú aj iné druhy posypu
Máčanie
Tyčinky môžu byť doplnené a kombinované jogurtom alebo mliekom, čím sa stávajú i zdrojom dôležitých proteínov.
Linka na výrobu tyčiniek CONTIBAR pozostáva z týchto častí:
1- Kuchyňa - varná časť
2- Miešanie a homogenizácia
3- Formovanie- formovacia hlava a kompresný a vyrovnávací valec
4- Extrúder
5- Posýpka
6- Chladiaci tunel
7- Pozdĺžna rezačka
8- Rozširovačka
9- Priečna rezačka- gilotína
10- Pec
11- Disperzný stroj
12- Máčací stroj
13- Chladiaci tunel
14- Riadiaci systém
1. Kuchyňa
Zloženie kuchyne závisí od receptúry.
2. Miešanie a homogenizácia
Proces miešanie a homogenizácie ma veľký vplyv na konečnú štruktúru produktu- textúru, vzhľadom na podiel jednotlivých zložiek- ako je veľkosť zrna a chuť .
3. Formovanie- formovacia hlava a kompresný a vyrovnávací valec
Zmes systematicky prechádza cez bubny, kde sa pomocou stlačenia vytvára vrstva podľa vopred nastavených rozmerov. Štandardne možno upraviť rozsah hrúbky od 5 do 30mm.
Stroj je prispôsobený aj na spracovanie jemných, krémových a mierne prevzdušnených zmesí. Vrstva sa potom po dopravníkovom páse transportuje do sekcie posypu.
4. Extrudér
Navrhnutý na miešanie a tvarovanie rôznych pevných, viskóznych a pastových produktov. Dáva formu výslednému produktu vďaka pomalému vytláčaniu produktu pod tlakom.
5. Posýpka
V tomto procese dochádza v prípade potreby k posypu máčanej/nemáčanej hmoty.
6. Chladiaci tunel 1
Chladiaci tunel vyrobený z nerezovej ocele slúži na chladenie produktu. Funguje na princípe spodného chladenia studenou vodou- kontaktné chladenie a vrchného chladenia studeným vzduchom. Samozrejmosťou je ľahká údržba a čistenie.
7. Pozdĺžna rezačka
Dodávame špeciálne rezacie a tvarovacie zariadenia, kooperujúce s dizajnom podľa požiadaviek zákazníka. Celý proces systému rezania sa skladá z troch častí- stroj na krájanie, systém na vhodné rozloženie produktov a zariadenie na priečne rezanie.
Rezací stroj/stroj na krájanie je zodpovedný za správne sformovanie výstupu. Vďaka valcu získava výstup ten správny tvar. Zmes sa rovnomerne prereže na rovnako široké pásy podľa vopred definovaných parametrov.
Zariadenie poskytuje rezanie na prúžky o šírke zodpovedajúce šírke hotového výrobku.Pozdĺžne narezané zmesi sú potom posúvané pomocou dopravníka na priečne rezanie. Konštrukcia dopravníka zamedzuje ich spätnému zlepeniu. Narezané zmesi sú posúvané na ďalšie spracovanie.
8. Rozširovačka
Systém rozširovania zabraňuje opätovnému prilepeniu narezaného produktu späť k sebe. Zmes sa postupne rozširuje pomocou lopatiek a zachováva tým šírku produktu- narezanú v rezacom stroji. Rovnomerne rozšírené zmesi následne prechádzajú do ďalšieho stroja, kde dochádza k priečnemu rezaniu zmesi podľa vopred definovaných parametrov. Súčasťou je i vaňa na zachytávanie omrviniek.
9. Priečna rezačka- gilotína
Gilotína- zariadenie na priečne rezanie krája prichádzajúce pláty do jednotlivých kúskov. Rýchlosť rezania môže byť až 120 rezov za minútu a to mechanicky alebo pomocou ultrazvukovej rezačky. Ultrazvuková rezačka sa využíva pre lepkavé, viacvrstvové, laminované alebo veľmi krehké produkty. Optimálna vzdialenosť od každého narezaného produktu má veľký význam v ďalších procesoch pre glazúrovanie a máčanie do čokoládových a tukových poliev.
10. Pec
Konvenčný tunel s plynovým horákom na spotrebu zemného plynu, je vybavený regulátorom teploty s max. ohrevom do 180°C. Prúdenie vzduchu a teploty je konzistentné v celej peci.
11. Disperzný stroj
Disperzný stroj je určený na schladenie produktu pred vstupom do máčacej sekcie. Pracuje na princípe vodnej hmloviny, cez ktorú prejde produkt a tým sa ochladí.
12. Máčací stroj
Pre každú aplikáciu ponúkame vhodnú metódu máčania s prihliadnutím na čo najkrajšiu dobu chladenia a stupňa kryštalizácie. Vďaka tomu získava čokoláda na vzhľade, chuti a lesku. Súčasťou je termoregulačné zariadenie.
13. Chladiaci tunel 2
Chladiaci tunel vyrobený z nerezovej ocele slúži na chladenie produktu. Funguje na princípe spodného chladenia studenou vodou- kontaktné chladenie a vrchného chladenia studeným vzduchom. Samozrejmosťou je ľahká údržba a čistenie. Maximálna teplota produktu po výstupe sa rovná 15-20°.
Samozrejmosťou je temperovací a riadiaci systém celej linky.