Vákuový kotol na karamel a cukrárenské zmesi NORMIT Lemarac
Spoločnosť NORMIT FOOD s.r.o. vyvíja a vyrába rôzne zariadenia pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Diskontinuálny vákuový kotol Lemarac je určený na varenie karamelových, tofé hmôt, kondenzovaného mlieka, fondánu (fudge), základu pre žuvačky a tiež náplní, želé, marmelád a zmesí pre mäkké druhy cukríkov. Použitie vákua umožňuje varenia v najkratšom čase, znížiť teplotu spracovania, čo je potrebné keď sa zavádzajú do zmesi ingrediencie citlivé na teplo. Je ideálny pre prípravu svetlých tofé a karamelových hmôt bez hnedého odtieňa.
Prebiehajúce procesy:
- zmiešavanie
- rozpúšťanie
- predvarenie
- varenie
- karamelizácia
- vákuovanie
- temperovanie
Voliteľne môže byť vybavený systémom dávkovania ingrediencií.
Mäkký a hladký karamel
Konštrukcia a tvar vákuového varného kotla boli vyvinuté v spolupráci s poprednými technológmi, ktorí majú niekoľkoročné praktické skúsenosti vo výrobe tofé a karamelových hmôt. Vďaka tomu sa podarilo dosiahnuť ideálne prevedenie procesov odstránenia vlhkosti a karamelizácie, hotový produkt má rovnomernú homogénnu štruktúru.
Výhody
Vysoká kvalita hotového produktu. Vďaka špeciálnemu tvaru varnej nádoby proces odstraňovania vlhkosti a karamelizácie prebieha s maximálnou efektívnosťou, čo umožňuje skrátiť čas prípravy cukrárenskej hmoty a tak zvýšiť kvalitu hotového produktu.
Vákuové prevedenie umožňuje variť pri nižších teplotách, to eliminuje možné prihorenie alebo prevarenie produktu. Hotový produkt má prirodzenú bohatú chuť s maximálnym zachovaním chuťových a aromatických vlastností. Možnosť pridávania zložiek citlivých na teplo.
Ekonomickosť. Vynikajúce výsledky výmeny tepla zabezpečujú rýchle rozohriatie a spracovanie produktu, čo významne znižuje energetické náklady na spracovanie jednej várky produktu.
Komfort. Pohodlná nakládka produktu cez vrchný prielez alebo plniace hrdlo, komfort vykládky hotovej hustej zmesi cez spodný vysoko hygienický vypúšťací ventil.
Hygiena. Konštrukcia vákuového varného kotla na karamel je vhodná na čistenie a údržbu, vysoko hygienická, bez mŕtvych zón. Sanitácia pomocou CIP.
Možnosť atmosférického a vákuového prevedenia robia kotol NORMIT Lemarac ideálnym riešením pre celý rad technologických úloh.
Automatický systém riadenia vykonáva kontrolu nad všetkými procesmi v súlade so zadanými receptami.
Konštrukcia varného kotla na karamel sa skladá z valcovej termoizolačnej vákuovej nádoby, ktorá je vybavená miešadlom špeciálneho tvaru so škrabkami pre efektívne premiešavanie viskóznych produktov a rozpúšťanie ingrediencií. Na veku kotla sa nachádza prielez pre nakladanie komponentov, technologické prípojky podľa technického zadania zákazníka, priezor, armatúry na pripojenie CIP systému, vákuometer, regulátor vákua, odvod sekundárnych pár.
Na dne vákuovo-varného kotla na karamel je umiestnený dnový „donny“ ventil špeciálnej konštrukcie (s ručným alebo pneupohonom, s mechanickým blokovaním), garantuje absenciu mŕtvych zón pri vykládke produktu.
Súčasťou dodávky je snímač teploty, vákuometer, osvetlenie.
Vákuový varný kotol Lemarac sa dodáva s vákuovou stanicou a systémom zachytávania kondenzátu.
Vákuový varný kotol na karamel môže byť doplnený všetkými potrebnými zariadeniami pre celý výrobný proces:
- nádoby na skladovanie ingrediencií (melasa, kondenzované mlieko…)
- zariadenie na prípravu cukrového sirupu
- odmerné nádoby
- miešačky
- dávkovače a iné.
Naše skúsenosti v oblasti výroby technologických zariadení pre výrobu karamelových, tofé a želatínových hmôt umožňujú ponúknuť zákazníkovi celý rad zariadení s použitím rôznych úrovní automatizácie, vrátane plnoautomatickej linky s minimálnou účasťou operátora.