Vákuový homogenizátor VMG S
NORMIT vyvíja a vyrába rôzne zariadenia pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Predstavuje vysoko efektívne a spoľahlivé riešenie pre výrobu širokého sortimentu potravinárskych produktov
majonéza, kečup a rôzne omáčky, cukrárenské pasty a plnky, kondenzované mlieko, džemy, marmelády a zaváraniny a podobné tekuté alebo pastovité produkty s homogénnou štruktúrou alebo s tvrdými zložkami.
Vákuový homogenizátor VMG S vykonáva nasledovné procesy s maximálnou efektívnosťou:
- Ohrev a chladenie
- Miešanie
- Vákuovanie a de-aerácia
- Rozomletie
- Homogenizácia
- Tvorba stabilných emulzií a disperzií.
Hlavné vlastnosti vákuového homogenizátora VMG S
Modulárna konštrukcia, ktorá umožňuje vybrať optimálnu zostavu pre akýkoľvek druh výroby bez zbytočného platenia za nepotrebné možnosti.
Univerzálnosť a flexibilita v použití. Hodí sa pre výrobu väčšinu tekutých, pastovitých ako aj vysokoviskóznych produktov.
Hygienický dizajn, jednoduchý prístup ku všetkým vnútorným povrchom, bez ťažko prístupných miest, kde sa môže nahromadiť produkt. Nie je potrebné doplnkové čerpadlo pre vykládku produktu, čo vedie k vyššej hygiene.
Ľahká sanitácia pri pripojení k systému CIP.
Možnosť použitia samostatne, alebo jednoducho integrovať do existujúceho výrobného procesu.
Minimálny čas na spracovanie jednej várky vďaka vysokej efektívnosti procesov ohrevu/chladenia, rozomletia, miešania a homogenizácie.
Vysoká efektívnosť procesu homogenizácie – srdce zariadenia – silný a spoľahlivý homogenizátor typu rotor-stator s rôznym tvarom zubov pre výrobu produktov s rozličnými vlastnosťami.
Ingrediencie sa pridávajú cez vákuovú komoru homogenizátora, čo zabezpečuje prakticky ich okamžité zvlhčenie, rovnomerné rozdelenie a rozpustenie v celom objeme produktu a bez tvorby hrudiek.
Optimálna konštrukcia pracovnej komory s kónickým dnom zaisťuje rovnomerné premiešanie produktu.
Pomalootáčkové miešadlo s vrchným prívodom je vybavené škrabkami, ktoré efektívne nepretržite čistia steny nádoby pre dosiahnutie maximálnej výmeny tepla. Produkt sa ohrieva rovnomerne bez lokálneho prehrievania alebo prihorenia.
Špeciálny tvar plášťa pre ohrev/chladenia umožňuje použiť teplonosné médium s vysokým tlakom čo významne zefektívňuje výmenu tepla a minimalizuje čas potrebný pre spracovanie jednej várky produktu.
Efektívny vákuový systém garantuje vysokokvalitnú de-aeráciu (odvzdušnenie) produktu, čo výrazne zlepšuje jeho chuť, konzistenciu a trvanlivosť.
Vykládka hotového produktu prebieha pomocou homogenizátora, ktorý plní funkciu čerpadla a nie je potrebné už žiadne ďalšie doplnkové čerpadlo. V prípade prísnych požiadaviek na stupeň homogenizácie a minimálne rozmery častíc je zariadenie ProfiCook vybavené homogenizátorom so slabšou funkciou čerpadla ale so zintenzívnenými procesmi rozomletia a homogenizácie. Vykládka produktu je potom v takomto prípade realizovaná pomocou doplnkového čerpadla.
Pracovný objem je v závislosti od vlastností produktu od 20 do 80% z celkového objemu. Zariadenie garantuje stabilne vysokú kvalitu hotového produktu a reprodukovateľnosť šarží.
Modulárna konštrukcia umožňuje zvoliť optimálny súbor vlastností pre každé použitie.
- Pracovná nádoba môže byť s ohrievacím plášťom alebo bez neho, s tepelnou izoláciou alebo ako jednoplášťová. Ohrev priamym vstrekovaním pary do produktu je základným druhom ohrevu alebo ako doplnkový k ohrevu cez plášť.
- Vákuové alebo atmosférické prevedenie
- Rôzna forma homogenizačnej jednotky, možnosť jej výmeny pri prechode na iný druh produktu.
- Jeden alebo dva obvody recirkulácie (v nádobe + externý recirkulačný obvod)
- Vrchné pomalootáčkové miešadlo
- Ľubovoľné množstvo doplnkových lievikov a jednotiek pre vkladanie ingrediencií
- Možnosť automatického dávkovania ingrediencií
- Ľubovoľný zdroj ohrevu
- Odlišný materiál zhotovenia pre časti ktoré sú v kontakte s produktom a časti ktoré neprichádzajú do kontaktu s produktom. V základnej verzii je použitá potravinárska nerezová oceľ AISI 304, na požiadanie možno použiť AISI 316L alebo AISI 316Ti. Možnosť elektrochemickej pasivácie zvarov.
- Automatický, poloautomatický alebo manuálny systém riadenia.
Riadiaci systém
Vákuovo homogenizačné zariadenie je vybavené v závislosti od potrieb zákazníka jedným z troch riadiacich systémov. Pritom funkčnosť zariadenia zostáva nezmenená, odlišuje sa len v monitorovaní a činnosti programov.
Variant 1. Automatický systém riadenia – monitorovanie programu a jeho činnosť prebieha bez zásahu človeka.
Variant 2. Poloautomatický systém riadenia – program monitorovaný pomocou kontroléra, potrebné kroky vykonáva operátor.
Variant 3. Monitorovanie a všetky potrebné kroky vykonáva operátor.
Možnosti - opcie
- Priame vstrekovanie pary – maximálne intenzívny ohrev bez strát
- Pracovná nádoba dimenzovaná na prácu s pretlakom
- Materiál zhotovenia AISI316L alebo AISI316Ti pre časti, ktoré sú v kontakte s produktom
- Dávkovanie ingrediencií pomocou prietokomerov a tenzometrického vážiaceho systému
- Vykládka produktu pomocou homogenizátora alebo doplnkového čerpadla