Výroba kondenzovaného mlieka
Firma Normit ponúka zariadenie na výrobu kondenzovaného mlieka. Navrhujeme a masovo vyrábame kondenzované mlieko s kapacitou od 100 do 20000 kg za smenu. Zariadenie je vyrobené tak, aby spĺňalo všetky technologické štandardy a vyrába sa pomocou najnovších technológií, čo prispieva k dosiahnutiu vynikajúcej kvality.
Sladené kondenzované mlieko patrí medzi mliečne konzervy. Jedným zo spôsobov technologického spracovania mlieka je jeho kondenzácia, čím sa predlžuje jeho trvanlivosť. Kondenzované mlieko patrí medzi najobľúbenejšie produkty populácie. Pri výrobe cukroviniek a v podnikoch verejného stravovania sa kondenzované mlieko veľmi často využíva ako surovina na ďalšie spracovanie. Vzhľadom k jeho zvýšenej trvanlivosti patrí sladené kondenzované mlieko medzi strategické produkty.
- Sladené kondenzované mlieko (Zloženie: voda - 26,5-25,8% tuk - 8,5-8,8% (m.d.SV 29-29.5%), bielkoviny - 8,8-8,9% laktóza - 11,6-11,8% sacharóza - 43,5-44,8%)
- Mlieko s nízkym obsahom tuku, kondenzované mlieko a cukor;
- Kondenzované mlieko s cukrom a rôznymi prísadami (káva, kakao, ovocné prísady);
- Kondenzovaný krém s cukrom (19% tuku).
Konvenčné (tradičné) technológie zahŕňajú odparovanie vody z mlieka pri teplote asi 60°C pri miernom podtlaku. Pri tejto technológii je dôležité vytvorenie stabilnej štruktúry kondenzovaného mlieka. Aby sa zabránilo nehomogénnej kryštalizácii cukru v mlieku do zmesi sa pridáva laktóza s mikrokryštálmi. Kondenzované mlieko sa získa po odparení mlieka s pridaním 12% kryštalického cukru.
Technológia výroby sladeného kondenzovaného mlieka
Príjem a hodnotenie kvality mlieka: Mlieko sa prijíma v súlade s GOST 13264-88.
Chladenie: Mlieko sa schladí na 40°C, aby sa zabránilo množeniu mikroorganizmov. Chladenie zvyčajne prebieha v uzavretom chladiči. Chladiaca kvapalina je ľadová voda.
Vykurovanie na 35-45°C na doske ohrievača.
Normalizácia tuku mlieka a suchých látkok. Ak chcete zvýšiť množstvo tuku v plnotučnom mlieku do zmesi sa pridáva smotana alebo mliečny tuk. Ak naopak, chcete znížiť obsah tuku v plnotučnom mlieku pridajte odtučnené mlieko.
Ak je to nutné, pridávajú sa stabilizátory, najčastejšie soľ.
Pasterizácia. Pasterizácia prebieha pri teplote 90-95°C. Pasterizácia je nevyhnutná na zničenie patogénnych organizmov a stabilizuje fyzikálne a chemické vlastnosti mlieka, čím sa zabraňuje zahusťovaniu mlieka počas skladovania. Pasterizácia sa vykonáva v pasterizátore.
Ochladenie na 70 až 75°C.
Prechodné skladovanie pred zahusťovaním.
Pridanie cukru. Cukor sa do mlieka pridáva buď v pevnej forme alebo vo forme sirupu s obsahom cukru 60 až 70 %. Sirup sa pripravuje nasledujúcim spôsobom: voda sa zohreje na teplotu do 60°C, pridá sa cukor, ktorý sa rozpustí a tento sirup sa zahreje na 95 až 99°C (bez bodu varu). Pred spojením mlieka so sirupom sa sirup musí prefiltrovať. Sirup sa vyrába prevažne kondenzáciou alebo miešaním.
Kondenzované mlieko. Výsledná zmes sa spája vákuovým odparovaním. Mlieko je vriace, preto ho treba neustále miešať. Vlastnosti výrobku sú dané obsahom sušiny, refraktometrom alebo hustotou.
Chladenie mlieka. Horúci produkt putuje do vákuovej formy kde je neustálym mechanickým vplyvom zmes ochladená na 20°C po dobu 20-25 minút. Tento proces je nevyhnutý preto, aby sa zabránilo tvorbe veľkých kryštálov laktózy, ktoré spôsobujú nepriaznivý proces, ktorým je skryštalizovanie mlieka.
Kryštalizácia. Ako kryštalizátor sa používa laktóza. Účelom operácie je vytvorenie menších častí laktózy, čo zabraňuje vzniku veľkých kryštálov.
Balenie a skladovanie . Sladené kondenzované mlieko je balené:
- v plechovkách (skladovateľnosť 1 rok)
- v polypropylénových alebo polystyrénových téglikoch (skladovateľnosť 3 mesiace).
Výrobná linka na výrobu kondenzovaného mlieka
Výrobná linka na výrobu kondenzovaného mlieka sa skladá z prijímacej nádoby (4), pasterizačného kúpeľa (6), vákuovej odparky (7), vákuového kryštalizátora (9), kotla na varenie sirupu (10), chladiacich trubíc (11), kondenzačnej nádrži (12) , lopatkového čerpadla (1), zubového čerpadla (8), vákuového čerpadla (13) a umývačky (5), mliečneho potrubia (3), ventilu studenej vody (2).
Hotový produkt je zabalený do pohárov s kapacitou 25-40 l. Na hygienu sa používa poloautomatický čistiaci systém. Linku obsluhujú dvaja ľudia.
Теchnické parametre |
|
Varenie kondenzovaného mlieka
Zariadenie na výrobu kondenzovaného mlieka môže byť tiež použité na zahusťovanie mlieka a mliečnych výrobkov, ovocných štiav, paradajkových štiav, na získavanie rastlinných výťažkov, výrobu liekov (liečivých čajov, biomasy z bakteriálnych buniek, enzýmov), na výrobu droždia, na výrobu vína a ďalších produktov: hustejšieho kalu, alkoholových vín. Hlavná výhoda spočíva v tom, že vákuová odparka odparuje produkty pri teplote 42 ° C.
Zariadenie
Zariadenie na prípravu kondenzovaného mlieka sa skladá zo zariadenia, ktoré pozostáva z odlučovača - odlučovače, ohrievača, kondenzátora, krycieho zariadenia, samo nasávacieho čerpadla, kotlu na varenie sirupu, z chladiacich a regulačných ventilov a z uzatvárateľných ventilov. Konštrukcia zariadenia umožňuje jej čiastočnú demontáž, čo umožňuje čistenie vnútorných častí a ich sterilizáciu. Sterilizácia prebieha pomocou vykurovacej pary a plynných reaktantov. Všetky časti, ktoré sa dostávajú do kontaktu s výrobkom sú vyrobené z vysoko kvalitnej nerezovej ocele. Firma Normit poskytuje produkty vysokej kvality s dlhou životnosťou a perfektný servis.
Тechnické parametre |
|
Prístroj je navrhnutý tak, aby vyrábal mlieko a mliečne výrobky, ovocné šťavy, paradajkovú šťavu, získaval rastlinné výťažky, vyrábal lieky (liečivé čaje, biomasu z bakteriálnych buniek) a ďalšie výrobky.
Zariadenie je skonštruované tak, že pomáha pri odparovaní produktom citlivým na teplo a nezahrieva ich na viac ako 36-50°C, čo umožňuje ich použitie pri výrobe suchých liekov (baktérie mliečneho kvasenia, bifidum - bacterin, atď.) Sušenie produktov odparovaním prebieha bez zníženia ich kvality, čo zvyšuje výrobu suchých produktov a to niekoľko krát znižuje zaťaženie sušičky, čo výrazne znižuje náklady na výrobu hotového výrobku.
Prístroje:
- výhrevná komora
- odvádzač s integrovaným kondenzátorom - torus
- krycie zariadenie (kryt)
- čerpadlá
- Rám
- Uzatváracie a regulačné ventily
Doplnková výbava:
- Zariadenie na zber kondenzátu (destilovaná voda, alkohol, atď.)
- Výkonné zariadenie
Konštrukcia zariadenia umožňuje jej čiastočnú demontáž, čo umožňuje čistenie vnútorných častí a ich sterilizáciu.
Horizontálny vákuový kryštalizátor
1 telo, 2-dutý hriadeľ miešadla, 3-mixér, 4-dvierka, 5-priezor;
6-motor 7-redukcia 8 - spojka, 9 – vákuum, 10.11 - diaľkové teplomery.
Kondenzované mlieko je homogénny žlto - hnedý produkt s chuťou karamelu, ktorý sa vyrába tepelným spracovaním mlieka. Zložením a chuťou pripomína cukrík alebo fondán. Kvalitné varené kondenzované mlieko sa vyrába bez pridania chemických konzervačných látok a stabilizátorov. Vyrába sa špeciálnymi high-tech zariadeniami podľa Medzinárodných štandardov tepelného spracovania kondenzovaného mlieka. Kondenzované mlieko je homogénna hmota bez škodlivín, krásnej hnedej farby s lesklým povrchom.