Zariadenie na spracovanie mlieka (1)
Naša spoločnosť má 20 rokov skúseností v oblasti vývoja a výroby týchto zariadení. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií. Zariadenie môže byť prispôsobené požiadavkám a prianiam zákazníka.
- Zariadenie na výrobu pasterizovaného mlieka (normalizované, tučné, polotučné, nízkotučné)
- Mlieko plnotučné
- Sterilizované mlieko
- Dojčenské mlieko
- Mliekareň (kapacita 30 ton mliečnych výrobkov za smenu)
- Mliečne jednotka (kapacita 6 ton mlieka denne)
- Mliečne jednotka kapacita 12 ton mlieka za deň (kyslá smotana a tvaroh)
- Malé závody (výroba pasterizovaného mlieka, kyslej smotany, tvarohu)
- Zariadenie pre filtrovanie a chladenie mlieka značky FOM-1, 25
- Pasterizácia
- Univerzálne nádrže
- Trubkový ohrievač
Zariadenie na výrobu pasterizovaného mlieka
Pasterizované mlieko je tepelne ošetrené a potom vychladené. Vyrába sa v rozsahu:
- nízkotučné (málo tukovej hmoty 1,5, 2,5, 3,2, 3,5 6,0%)
- odstredené (vyrobené čiastočne alebo úplne z mlieka)
- plnotučné (so smotanou)
- rozpustené (málo tukovej hmoty 1, 4, 6%, podrobené dodatočnému ohrievaniu - pri vysokej teplote)
- bielkovina (s obsahom tuku 1,5, 2,5 a 3,2%, a zvýšením množstvom mliečnych bielkovín)
- obohatené o vitamíny (spolu s vitamínom C)
- ochutené (káva alebo kakao)
Technologická schéma výroby pasterizovaného mlieka
Technologický postup výroby všetkých druhov pasterizovaného mlieka sa skladá z týchto procesov:
Schéma
- Príjem a príprava surovín
- Čistenie
- Sterilizácia mlieka
- Zmes (mlieko s prísadami)
- Pasterizácia a chladenie
- Obohatenie (výroba obohateného mlieka)
- Lisovanie, balenie, označovanie
- Skladovanie a preprava
Mlieko vybrané pre svoju kvalitu (mliečne separátory, filtre a ďalšie zariadenia), je štandardizované na určité množstvo tuku v pasterizovanom mlieku a teplom mlieku.
V závislosti na kapacite a technickom vybavení podnikov sa mlieko spracúva v nádržiach rôznych objemov.
Mlieko sa potom pasterizuje a chladí v doskovom pasterizátore.
Surové plnotučné mlieko sa po miešaní prevedie na opätovné ohrievanie, potom prechádza do separátora a opäť sa pasterizuje.
Mlieko sa zahreje, čistí a homogenizuje. Homogenizácia mlieka môže byť vykonaná oddelene. Pre tento typ mlieka sa oddelí, a výsledná smotana sa homogenizuje dvojstupňovým homogenizátorom.
Ochutené mlieko
Ako ochucovadlo sa používa kakao, káva a rôzne príchute (jahoda, vanilka, banán, čerešňa).
Mlieko s kakaom je vyrobené z plnotučného mlieka. Plnotučné mlieko na výrobu tohto produktu je vyrobené podľa receptúry. Kakaový prášok je vyrobený zo sirupu, ktorý sa varí s mliekom a cukrom. Výsledný sirup sa pasterizuje, filtruje a aplikuje do mlieka. Aby sa zabránilo usadzovaniu kakaového prášku do zmesi sa vmieša roztok vody s agarom (želatína).
Mlieko a káva sa vyrábajú z plnotučného mlieka, tuku a odtučneného mlieka. Prírodná káva sa zavádza do materského mlieka vo forme vodného extraktu. Mlieko sa zahreje, pridáme cukor a potom kávový extrakt. Zmes sa mieša, pasterizuje, homogenizuje a ochladí.
Príprava sušeného mlieka s kávou sa líši v tom, že mlieko sa najprv „oživí“.
Sterilizované mlieko
Sterilizované mlieko je mlieko tepelne spracované pri teplote nad 100 ° C, a potom sa ochladí. Tento produkt má rovnaké zloženie ako pasterizované mlieko. Výroba pasterizovaného mlieka sa vykonáva na jedno- a dvojstupňovom systéme. Podľa prvej schémy sterilizovaného mlieka 1. pred alebo po naplnení. Druhý režim poskytuje sterilizáciu mlieka dvakrát - na plnenie do fliaš a balenie.
Technologický postup výroby sterilizovaného mlieka
Schéma
- Príjem a príprava surového mlieka (čistenie, chladenie)
- Normalizácia a pasterizácia
- Pridanie stabilizátorov
- Ohrev mlieka
- Odvzdušňovanie, homogenizácia, sterilizácia, chladenie, lisovanie, balenie, označovanie a skladovanie.
Dojčenské mlieko
Mlieko pre dojčenskú výživu sa približuje vlastnostiam materského mlieka, z mlieka sa odstráni aspoň 20% vápnika. Mlieko je ošetrené katiónovými meničmi, vápenaté ióny sú nahradené iónmi draslíka a sodíka.
Bielkoviny a soli sú po úprave v pomere podobnom materskému mlieku, a celkové množstvo bielkovín je 1,5 krát väčšie, čo je dôležité pri umelom kŕmení detí.
Technologický postup výroby dojčenského mlieka
- Príjem a príprava surového mlieka (čistenie, acidifikácia)
- Acidifikácia
- Kontrola kvality
- Homogenizácia
- Chladenie, lisovanie
- Tepelné spracovanie
- Skladovanie
Mliekareň (kapacita 30 ton mliečnych výrobkov za smenu)
Zloženie:
- Čerpadlo
- Strojovňa
- Kompresor
- Rozvodňa
- Čerpacie stanice
- Chladiarne
- Lis
- Výroba tvarohu
- Zahusťovanie srvátky
- Centrálna umývačka
- Sklad
- Balenie
- Umývacie oddelenie nádrží
- Oddelenie upraveného mlieka
- Prijímacie oddelenie
- Hardware
- Oddelenie kvasenia a zrenia
- Chemické laboratórium
Zoznam zariadení
- Skladovacie nádrže na mlieko
- Chladiče mlieka
- Váhy
- Rotačné umývacie stroje
- Mliečny separátor
- Pasterizátor
- Nádrže na mlieko
- Vákuová odparka
- Doskový chladič
- Nádrže na zahustenie srvátky
- Mechanizované výrobné linky na výrobu syra
- Automatické balenie syrov
- Stroje na balenie kyslej smotany
- Stroje na balenie syreniny
- Rezačka
- Umývacie zariadenia
- Zariadenie na spracovanie sušeného mlieka
- Nádrže na výrobu fermentovaných mliečnych výrobkov
- Pasterizátor
- Automatické zariadenie na spracovanie kvasu
- Nádrže na zrenie smotany
- Nádrže na skladovanie surového alebo pasterizovaného mlieka
- Pasterizátor na smotanu
Mliečna jednotka (kapacita 6 ton mlieka denne)
a) Usporiadanie technologického zariadenia
b) Vývojový diagram spracovania mlieka
Zloženie
- Doskový chladič mlieka
- Oddeľovač mlieka
- Chladič
- Nádrž na vodu
- Chladenie vodou
- Vodné čerpadlo
- Vákuové zariadenie
- Elektrický ohrievač
- Doskový pasterizátor
- Nádrž na mlieko
- Nádrže na chladenie mlieka
- Čerpadlo (mliečne)
- Zariadenie na čistenie strojov na dojenie
Mliečna jednotka kapacita 12 ton mlieka za deň ( výroba kyslej smotany a tvarohu)
a) Usporiadanie technologického zariadenia
b) Vývojový diagram spracovania mlieka
Zloženie
- Váhy pre váženie mlieka
- Čerpadlá
- Nádrže na mlieko
- Doskový pasterizátor
- Separátor
- Nádrž na pasterizáciu
- Lisovací vozík
- Nádrž na zrenie smotany
- Nádrže na mlieko
- Chladiče
Malý závod (výroba pasterizovaného mlieka, kyslej smotany, tvarohu)
Oddelenia pre príjem, triedenie, chladenie a skladovanie surového mlieka
- Mliečne váhy
- Cisterna
- Čerpadlá (mliečne)
- Doskový chladič mlieka
- Separátor
- Cisterna na mlieko
Oddelenie tepelného ošetrenia mlieka
- Nádrže na upravené mlieko
- Pasterizátor a chladič s odstredivým odlučovačom
- Nádrže na skladovanie surového alebo pasterizovaného mlieka
- Čerpadlo (mliečne)
Oddelenie mliečnych výrobkov
- Čerpadlo (mliečne)
- Pasterizácia
- Kvasomat
- Zariadenie na výrobu tvarohu
- Chladiarne
- Čistenie a separácia
- Kompresor
- Kotol
Navrhnuté na filtráciu a chladenie mlieka. Zariadenie obsahuje prijímaciu nádrž, rozvádzače, filter, čerpadlo, ventil, potrubie.
Technické parametre:
|
Pasterizácia (nádrž na pasterizáciu)
Určené na pasterizáciu a chladenie mlieka. Použité v mliekarenskom priemysle.
Zloženie
- Vnútorná nádrž
- Dvojstenný vonkajší plášť
- Pokovovanie nádrže
- Kohútik na mlieko
- Ventil
- Parný kolektor zariadenia
- Podpera
- Miešadlo
- Prepadová trubka
- Mechanické miešadlo
- Teplomer
- Veko
|
Univerzálne nádrže
Určené na tepelné ošetrenie mlieka a smotany, teplého mlieka, cmaru, kyslého mlieka, kyslej smotany,..
Je to valcová nádoba trojstenná uložená zvisle na pilieroch. Skladá sa z vnútornej nerezovej vane uzavretej v puzdre a vonkajšieho plášťa.
Ak chcete vypustiť vodu z nádrže, použite kohútik. Je spojený s ventilom a prívodným potrubím studenej vody. Na udržanie konštantnej hladiny vody v priestore medzi stenami sa používa prepadová trubka.
Keď sa veko dvíha vypne sa miešadlo. Produkt sa zahreje na teplotu pasterizácie, k lepšiemu prenosu tepla sa mieša miešadlom a ochladzuje sa vyplnením priestoru medzi stenami ľadovou vodou. K hornej časti vnútornej vane sú prizvárané špirálové cievky, ktoré sa používajú na ochladenie produktu v nádrži.
Technické parametre:
|
Trubkový ohrievač
Slúži na ohrev mlieka pred oddelením. Určený pre syráreň, separátory,..
Zloženie
- Čerpadlo (mliečne)
- Mliečne potrubie
- Meradlá
- Teplomer
- Ventil
- Jednovalcový stroj
- Záhyb potrubia
Technické parametre:
|
Pozri aj Spracovanie mlieka (2) |