Zariadenie na výrobu kečupu
Spoločnosť NORMIT vyvíja a vyrába rôzne zariadenia a linky pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Kečup sa často nazýva "kráľom omáčok." Jeho spotreba rastie veľmi rýchlo a uspokojí všetkých spotrebiteľov. Používanie kečupu je nielen chutné, ale aj užitočné - kečup aktivuje tráviaci trakt, a podľa vedcov, znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty. Paradajková pasta obsahuje látky, ktoré pomáhajú telu bojovať s desiatkami chorôb.
Spotrebitelia majú vo zvyku jesť kečup so všetkým (od vajec až po cestoviny). Dopyt po kečupe nezávisí na ročnom období a príjmoch spotrebiteľov. Zahraničná výroba rôznych omáčok a korenín predstavuje silný priemysel.
Pestrá škála kečupu: Kečup ostrý, sladký, s prísadami (s paprikou a červeným korením, sladkou červenou a zelenou paprikou, mrkvou a korením, petržlenom, kôprom a červenou paprikou, s chilli, paprikou, cesnakom, cibuľou a korením , s červeným korením, atď).

Technologický proces výroby kečupu:
Kečup je
vyrobený z paradajkového pretlaku, paradajkovej omáčky a z čerstvých paradajok (pasírované paradajky) s prídavkom voliteľných zložiek. Ekonomicky výhodnejšie je použitie koncentrátov, použitie čerstvých paradajok zvyšuje náklady na výrobu.
V závislosti od receptu sa do zmesi pridávajú rôzne doplnky (cibuľa, cesnak, kôpor, korenie, soľ, cukor, ocot, atď).
Paradajkový pretlak sa zmieša s prísadami a tepelne sa ošetrí (pasterizovanie alebo sterilizovanie). Vo väčšine sa pridávajú konzervačné látky (pre lepšie uchovanie kečupu) a stabilizátory (zachovávajú konzistenciu).

Chuť hotového kečupu závisí od zloženia a výrobnej technológie, výrobcovia držia svoje recepty v prísnej tajnosti.
Kečup je balený do plastových a sklenených nádob. Nesterilizovaný kečup sa pripravuje s prídavkom konzervačných látok a je zvyčajne balený v nerozbitných nádobách z plastov. Sterilizovaný kečup sa pripravuje na základe dressingov a balí sa do sklenených fliaš a môže sa vyrábať bez pridania konzervantov. Tiež môže byť balený do sklenených nádob, kde sú viditeľné kúsky cesnaku, zeleniny a pod.





























.jpg)
























.jpg)



































