made in eu
Normit
  • Prejsť k obsahu
  • Prejsť k hlavnej navigácii a prihlásiť

Zobrazenie vyhľadávania v navigácii

Navigácia

  • Domov
  • ENG
  • Rus
  • Katalóg
    • Priemysel
      • Jedlo a nápoje
        • Víno
        • Mlieko
        • Technologické linky
        • Detská výživa
        • Polotovary
        • Cukrovinky
        • Koncentráty
        • Nealkoholické nápoje
        • Olej a tuk
        • Mäsové výrobky
        • Ovocie a zelenina
        • Pekárenské výrobky
        • Výroba potravín
        • Alkohol
        • Med
      • Kozmetika a parfuméria
      • Farmaceutické výrobky
      • Stavebný materiál
      • Spotrebná chémia
    • Produkty
    • Linky
    • Vybavenie
  • Cenník
  • O nás
    • Naša výroba
  • Kontakty
  • Služby

Hľadať

Katalogy

 

 NOVINKY

 

___________

 

Navštívte nás na 

 

Linka na spracovanie suchých sypkých zmesí

2018-06-28

 

Linka pozostáva zo zariadení, ktoré umožňujú vykonávať procesy homogenizácie, dosušenia a následného transportu produktu do technologickej linky, v ktorej prebieha ďalšie spracovanie. Jednotlivé zariadenia umožňujú vyklopenie vstupného produktu, transport vyhrievaným dopravníkom, homogenizáciu a následný transport do ďalšej časti technologickej linky.

 

<p style="text-align: justify;">Linka na výrobu zemiakových chipsov a hranoliek

2018-06-28

 

 

Linka zabezpečuje kompletné spracovanie zemiakov na chipsy alebo hranolky.

Je zložená z viacerých zariadení, ktoré vykonávajú nasledujúce procesy:

predumytie, celkové umytie zemiakov, čistenie, škrabanie, krájanie

a fritovanie.

Na konci procesu získate hotový produkt vo forme chipsov alebo hranoliek pripravený na balenie.

 

 

 

Batch cooker a chiller

 

 

 

Poloautomatická bag in box plnička

 

 

 

Plneautomatická bag in box plnička

 

 

 

Linka na výrobu priemyselných farieb / náterových hmôt 

 

 

 

Sprejová fritéza

 

 

 

Linka na výrobu cereálnych tyčiniek

 

 

 

Zariadenia na blanšírovanie

 

  • bubnový blanšér
  • šnekový blanšér
  • zariadenie na varenie a blanšírovanie potravín parou

 

 

 

Extraktor na kávu, extraktor na čajové zmesy

 

 

 

Zariadenie na máčanie zeleniny, zemiakov mäsa

 

do cestíčka, kyselín

 

 

 

Aerodynamická sušička

 

 

 

Kontinuálna pásová sušička

 

 

 

Vibračná fluidná sušička

 

 

 

Výmenník tepla stierací

 

 

 

Zariadenie na prípravu dezinfekčného roztoku

 

 

 

Fermentory

 

 

 

Z-Ková miešačka

 

 

 

Zariadenie na prípravu inzulínového roztoku

 

 

 

Odstredivý separátor PDF

 

 

 

Vákuová fritéza

 

 

 

Nádoby, reaktory na imunologické roztoky

 

 

 

Kotol na sirup

 

 

 

Bubnový a vibračný triedič

 

 

 

Bubnová práčka

 

 

 

Vákuová skriňová sušiareň

 

 

 

Šnekové miešadlo

 

 

 

Závitkový dopravník

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KATALÓG -VÝROBNÉ LINKY

 

Minipivoar PDF

 

Linka na výrobu džemu PDF

 

Linka na výrobu paradajkového pretlaku PDF

 

Linka na výrobu pizze PDF

 

________________ 

 

KATALÓG - FRITÉZY PDF

 

 

 

Dopravníková fritéza polievacia PDF 

 

  

 

Dopravníková fritéza ponorná PDF

 

 

 

Automatická fritéza na šišky NormitDoughnut PDF 

 

 

 

Dopravníková fritéza NORMIT OIL MINI PDF 

 

 

 

Dopravníková fritéza NORMIT PDF 

 

 

 

Dopravníková fritéza NORMIT PASTRY PDF 

 

 

 

Výrobné linky s fritézou Normit Oil PDF

 

 

 

Vákuová fritéza VF PDF

 

 

 

Kontinuálna bubnová pec na vyprážanie - NORMIT NUTS&SEEDS PDF

 

________________

 

Defrostátor DEFROSTER NORMIT PDF

 

 

 

BLANCHER NORMIT PDF

 

 

 

Bubnová miešačka PDF

 

________________

 

 

 

Dopravníky PDF

 

 

 

Šikmý dopravník PDF

 

 

 

Inšpekčný dopravník PDF

 

 

 

Chladiaci dopravník PDF

 

________________

 

Čerpadlá PDF 

 

 

 

Piestové čerpadlo NORMIT PP PDF

 

 

 

Ponorné čerpadlo NORMIT SP PDF

 

________________

 

Sušičky medu NORMIT HONEY DRYER PDF

 

 

 

Sušička mlieka NORMILK PDF 

 

 

 

Sušička ovocia PDF

 

 

 

Sušička kvasníc PDF

 

 

 

________________ 

 

Varné kotly PDF 

 

 

 

Kotly PDF

 

 

 

Univerzálne zariadenie NORMIT COOK & FRY PDF

 

 ________________

 

Výmenník tepla PDF 

 

 ________________

 

Zmiešavače PDF 

 

 

 

Zmiešavač - Dissolver PDF

 

 

 

Zmiešavač pre farmaceutický priemysel PDF

 

 

 

Zmiešavač typu Y PDF

 

 ________________

 

Katalóg - Homogenizátory PDF

 

 

 

Homogenizátor MG-UGM-100 PDF 

 

 

 

Homogenizátor UMTI-SI-farmaceutik PDF

 

 

 

Homogenizátor YUMIX V PDF 

 

 

 

Homogenizátor MG UGM PDF 

 

 

 

Homogenizátor GM GURT PDF 

 

 

 

Homogenizátor UMTI SI PDF 

 

 

 

Vákuová miešačka VMG-GD PDF

 

 ________________ 

 

Nádrže PDF 

 

 

 

Vákuové nádrže PDF

 

 

 

Farmaceutické nádrže NORMA FARM PDF

 

 

 

Fermentačné nádrže PDF

 

 ________________ 

 

 Zariadenie na sterilizáciu MG UGM FARM PDF

 

 

 

 Autokláva PDF

 

 

 

Autokláva NORMA PDF

 

 

 

Autokláva NORMA PDF

 

 

 

Ozónový sterilizátor NormOzon PDF

 

 ________________

 

Výroba a spracovanie hroznového muštu PDF

 

 ________________

 

Roztápač tukov PDF

 

 

 

Lapač tukov PDF

 

 

 

Lapač tukov - kruhový PDF

 

________________ 

 

Umývačka na umývanie plechoviek PDF 

 

 

 

Umývacie zariadenia NORMIT PDF

 

 

 

Zariadenie na čistenie zeleniny PDF

 

 

 

Normit Steam Peeler PDF

 

________________

 

Defrostátor Blancher Normit PDF

 

________________

 

Rozpúšťadlo solí PDF

 

 

 

Štvorcestný ventil PDF

 

 

 

Zariadenie na dochucovanie PDF

 

 

 

Opýtajte sa na cenu

Výrobná linka na výrobu ovocných kompótov

Kompot


Spoločnosť NORMIT má 20 ročné skúsenosti vo výrobe zariadení. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií. 

  



Určenie

Zariadenie je určené na príjem, spracovanie ovocia a zeleniny a surovín na prípravu ovocných kompótov.

  

Rozmanité ovocné nápoje  sú vyrobené zo zmesi celého alebo krájaného ovocia a bobuľovín. Používajú sa na výrobu širokého sortimentu čerstvých surovín a sterilizovaných alebo mrazených potravín.

 

Príprava surovín 

Umývanie závisí od  znečistenia a kvality surovín, vykonáva sa pred alebo po kontrole. Účel čistenia - odstránenie nečistôt, baktérií a zvyškov pesticídov z povrchu plodu. Voda na umývanie musí spĺňať požiadavky pitnej vody. V závislosti od štruktúry použitého ovocia a znečistenia, dochádza k umývaniu jeden, dva alebo trikrát v rôznych zariadeniach. Avšak, jednoduché umývanie ovocia vodou je dostatočne efektívne, keďže väčšina ovocia je hydrofóbna. Kvôli tomu, je voda do umývačky dodávaná vo forme postreku pod tlakom alebo prostredníctvom turbulentného pohybu stlačeným vzduchom alebo čerpadlom, niekedy sa využíva aj kefa alebo čistiaci prostriedok.

 

- Ovocie s jadrom a s tvrdým povrchom sa umýva v dvoch po sebe idúcich inštalovaných riadu – bubon a ventilátor,

- Odkôstkovač v umývacom zariadení,

- Bobule sú zaplavené vodou zo sprchovacích hlavíc pod tlakom až do 49 kPa, alebo prechádzajú vibračnou umývačkou

- Umývačka s kefou

 

Na umývanie bobúľ sa používajú aj umývacie vane, ktoré tiež nepretržite vibrujú v horizontálnej i vertikálnej rovine. Celkový objem vody vo vani v dôsledku turbulentného pohybu zvyšuje účinnosť čistenia.

 

Triedenie  

Inspekcny dopravnik

Kvalitné suroviny  -odstránenie nečistôt, škodcov, chorôb a nezrelého ovocia - náročná operácia, ktorá sa robí prevažne ručne na dopravníku s rýchlosťou pohybu maximálne 0,1 m / s. Na ľahkú kontrolu ovocia slúži valčekový dopravník.

Triedenie ovocia podľa farby sa vykonáva ručne alebo strojovo (fotoelektróny). 

Triedenie podľa veľkosti sa vykonáva pomocou rôznych kalibrovaných strojov: lano, valec, disk, skrutky, membrána, atď.

 

Odstránenie stopky 

Stopka čerešní sa odstraňuje pomocou lineárneho alebo rotačného stroja. Odstránenie stonky musí prebehnúť pred kalibráciou. Pracovná skupina strojov gumového valčeka je usporiadaná v pároch a rotuje v opačných smeroch. Valce sú vybavené malou medzerou, cez ktorú nedosiahne na ovocie a tým sťahuje stopku. V lineárnych zariadeniach sú trhacie valce umiestnené vo vodorovnej rovine, rotor - od generátora.

 

Odstraňovanie kôstok


Линия производства однокомпонентных компотов и компотов ассорти

Kôstky sú odstránené z broskýň, marhúľ a sliviek. Pri výrobe detskej stravy sa kôstky odstraňujú z plodov.

Na malé čerešne a slivky sa používa univerzálny jamkovací stroj, ktorý je namontovaný na ráme nekonečného pásu vo forme matíc s drážkami na ovocie. Telo stroja je spojené s razidlom. Plody sú načítané do drážky matice a presúvajú sa na razidlo tam a späť vo vertikálnej rovine. Kôstky sú odstránené z ovocia a matica sa zastaví.



 

Odstránenie kože 

Odstránenie kože z jabĺk, hrušiek,...

Линия производства однокомпонентных компотов и компотов ассорти

Čistenie sa vykonáva mechanickým, chemickým spôsobom alebo parou. Mechanická metóda sa používa predovšetkým na čistenie ovocia s pevnou dužinou. Ovocie rotuje na špíze. Nôž robí pol otáčky okolo rotujúceho ovocia a tým odreže kožu. Súčasne, ostatné nože nakrájajú ovocie na plátky.

Chemické čistenie sa vykonáva v bubne umývačky. Bubon umyje ovocie alkalickým roztokom, ktorý je ponorený v bubne. Alkalický roztok sa zahrieva parou, prichádza z barbotéru (teplota 88 ... 95 ° C). Ovocie sa po čistení ochladí a odstraňuje sa koža.

 Zariadenie na odstránenie kože (obr. 6.1) sa skladá z perforovaného pásu, ktorý je po naplnení ovocím poháňaný pomocou hydraulických valcov, vo valcovej komore. Náýdoba je utesnená a tlak pary je zvýšený na 0,6 ... 1,5 MPa v závislosti na type spracovaného produktu. Účinkom pary, plod prechádza cez dierovanú stenu pásu a potom sa rýchlo (0,1...0,2s) zrúti, čo spôsobuje narušenie kože. Plody sa nalejú do násypky. Dostávajú sa k rotujúcemu rebrovanému rotoru, kde dochádza k odstráneniu kože z povrchu ovocia. Odstraňovaniu kože tiež napomáha vodný lúč, umiestnený pod koľajmi. Doba trvania  závisí od druhu ovocia a jabĺk, približne 25 ... 40 sekúnd.

 

Odstránenie kože a rezanie  

Para spôsobuje hĺbkový prienik tepla, čo by malo priniesť hydrolýzu povrchových vrstiev bezprostredne susediacich s kožou a to by malo priniesť odlupovanie kože, bez vnútornej masy. 

Umyté a olúpané ovocie prechádza dopravníkom. Košíky majú formu prispôsobenú tak, aby stonka bola orientovaná nadol, s otvormi v spodnej časti na odstránenie odpadu. Miska je prispôsobená veľkosti plodu , je uzavretá.

 

Predváranie 

Predhrievanie krátko zohreje suroviny a upraví ovocie tak, aby nedochádzalo hnednutiu ovocia pri spracovaní, zníži sa obsah vzduchu a objem ovocia. Naplní sa do kontajnerov, čím sa zníži tlak v sterilizácii a zníži sa riziko oxidácie biologicky aktívnych zlúčenín, zvýši sa pružnosť plodov a priepustnosť cukru.

Horúca para slúži na zníženie strát sušiny a chráni štruktúru ovocia. Na predváranie vo vode, pare, alebo v roztoku slúži defrostátor Blancher Normit . Výkon a doba tepelného spracovania závisí na rýchlosti dopravníka.

 

Vákuovanie 

Vakuovy stroj

Predváranie vo výrobe môže byť nahradené vákuovaním ovocia a zeleniny, ktoré zaisťuje odstránenie vzduchu a uľahčuje prienik sirupu v tkanivách, bez straty sušiny. K vákuovaniu dochádza až po inštalácii obalu ovocia. Vo vákuu sú plne zachované všetky biologicky aktívne látky, rovnako ako sfarbenie a vôňa.  

Ovocie je umiestnené v uzavretej nádobe s horúcim cukrovým sirupom a nádoba je pripojená k vákuovej linke. V nádrži sa vytvorí podtlak (zvyškový tlak 21,3 ... 34,6 kPa), a ovocie v nej zostáva po dobu 5 ... 20 minút pri tomto tlaku. Po vákuovaní sa produkt zabalí.

Vo vákuu je ovocie usporiadané v pohároch a zaliate horúcim (90 ... 95 ° C), sirupom, prechádza do vákuovej komory. Po vákuovaní je úroveň sirupu v pohároch znížená vzhľadom k absorpcii sirupu ovocím, takže sirup sa musí znova naplniť.

 

Uchovávanie farby a chuti ovocia 

Niektoré druhy ovocia(slivky, marhule) sú až 20 minút v roztoku chloridu vápenatého. Ak chceme zachovať farbu jahôd v pripravených ovocných kompótoch, musia stáť v 68-70% koncentráte sirupu až 24 hodín, potom sa zabalia. 


Kotol na sirup

Príprava sirupu 

Pri výrobe sirupu na prípravu kompótov sa používa kryštálový cukor, tekutý cukor, alebo glukózo-fruktózový sirup. Koncentrácia sirupu závisí od druhu ovocia, z 

ktorého sa pripravuje kompót, ovocný kompót a odrody  (16 až 50%). Kompót sa vyrába zo sirupu, ku ktorému sa pridáva farebné ovocie -  čerešne, hrušky, marhule, melóny, ananás, potom sa pridáva 0,2 až 0,8% kyseliny citrónovej alebo kyseliny vínnej. 

 

 

 

 

Balenie 

Kompót je balený do sklenených alebo cínových pohárov (až 1dm3), kompóty pre dojčatá a malé deti - v kontajneri až (0,35 dm3). Veľké plody sú umiestnené do pohárov ručne, malé guľaté ovocie - čerešne, slivky – balené plniacim strojom. Do pohárov, ktoré sú naplnené ovocím sa pridáva sirup. Poháre naplnené ovocím a sirupom uzatvára automatické uzatváracie zariadenie, respektíve na sklo alebo plechovky sa odovzdávajú na sterilizáciu.

 

Sterilizácia

Sterilizácia má vplyv na zmenu farby ovocných kompótov, intenzita závisí od chemického zloženia produktu, od  balenia, kvality a vyspelosti použitých surovín. 

Významná zmena farby je pozorovaná v kompótoch, ktoré sú balené v plechovej nádobe.

 

Линия производства однокомпонентных компотов и компотов ассорти

Ku korózii oceľových kontajnerov môže dôjsť v lakovaných nádobách, pokiaľ vnútorný povrch nie je lakovaný ( škrabance, a pod). Ak chcete zabrániť nežiaducim zmenám farby, kompót by sa mal zabaliť iba do lakovanej cínovej nádoby s prísne kontrolovanou integritou laku. Kompóty sú sterilizované v autokláve pri 85 ... 100 ° C po dobu 3 ... 55 minút, v závislosti od druhu ovocia a obalu. 

 

 

 

 

Súvisiace položky

  • Autokláv, sterilizátor, rýchlovarič AV

    Autokláv, sterilizátor, rýchlovarič AV

    Show Details

  • Inšpekčný dopravník (inspection conveyor)

    Inšpekčný dopravník (inspection conveyor)

    Show Details

  • Kotly na varenie sirupu

    Kotly na varenie sirupu

    Show Details

  • Kotol na varenie (boiling pan)

    Kotol na varenie (boiling pan)

    Show Details

  • Lineárne zariadenie na čistenie zeleniny

    Lineárne zariadenie na čistenie zeleniny

    Show Details

  • Nádrže

    Nádrže

    Show Details

  • Umývacie vane

    Umývacie vane

    Show Details

  • Umývačka - univerzálna

    Show Details

  • Umývačka - vibračná

    Umývačka - vibračná

    Show Details

  • Varné kotly

    Varné kotly

    Show Details

  • Vákuové zariadenia

    Vákuové zariadenia

    Show Details

  • Zariadenie na čistenie zeleniny

    Zariadenie na čistenie zeleniny

    Show Details

  

 

 

______________________

Bublinková umývačka

______________________

Vaňový pasterizátor nádob

_______________________

Blanser dobravnikoveho typu

_______________________

Rozmrazovač

Parný defrostátor (continuous Blancher with steam injection)

_______________________

Blanšér

Parný defrostátor (continuous Blancher with steam injection)

______________________________

Blanser, defroster, varic snekovy parny

Zariadenie na varenie potravin

_________________________

Blanser laboratórny 

__________________________

Rezanie/Sekanie mrazených blokov

__________________________

Vákuová odparovačka

___________________________

Vákuová odparovačka na karamel

vakuova odparovacka basic

___________________________

Parný/Elektrický varný kotol s miešadlom 

 ___________________________

Donny ventil

____________________________

Štvorcetstný ventil

 

____________________________

Vibracny podavac 

 

__________________________

Sikmy dopravnik s nasypkou

___________________________

Farmaceuticka nadrz

Фармацевтические емкости NORMIT

____________________________

Gydromix complete

 

___________________________

Homogenizator Gydromix

 

___________________________

Dolný homogenizátor

foto_produkt_inline-homogenizer5

___________________________

Homogenizator Ultra-shear

foto_produkt_inline-homogenizer3

___________________________

Homogenizator Yumix Basic

foto_produkt_inline-homogenizer1

___________________________

Homogenizator Yumix

Homogenizator Inline

___________________________

Homogenizator masla 

Гомогенизатор-текстуратор масла Normit

___________________________

Homogenizator mrazeneho masla 

___________________________

Krémovačka medu

zariadenie na pastovanie

___________________________

Homogenizator medu

___________________________

Vakuovy homogenizator MG-UGM 

 ___________________________

Vakuovy homogenizator VMG

vakuovy homogenizator

___________________________

Atmosferická homogenizačná jednotka

___________________________

Homogenizacny atmosfericky stroj UHU 

___________________________

Atmosferická homogenizačná jendotka

___________________________

Homogenizacny stroj, fermentor

Ферментеры, ферментаторы NORMIT

___________________________

Univerzalny homogenizacny stroj, mixer

___________________________

Homogenizacny atmosfericky modul 

________________________

 Kotol na varenie s ochladzovaním

kotol na varenie

_______________________ 

Y - Miešačka

 

_____________________

 Vákuová fritéza

_______________________

 Vakuový kotol

 

________________________

 Kondenzačná sušička medu

 

 _______________________

Umývačka konzerv

 

_______________________

Vákuová masírovačka/

kapilárny vákuový difúzer

______________________

Výklopná panvica

____________________

Kontinuálna polievacia fritéza

polievacia friteza

_____________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AERÁTORY 

 

AUTOKLÁVY

 

BIG-BAG STANICE

 

BLANŠÉRY

 

CHLADIACE ZARIADENIA

 

CIP STANICE

 

ČERPADLÁ

 

DÁVKOVAČE 

 

DEAERÁTORY

 

DEZINTEGRÁTORY

 

DISSOLVERY

 

DISPERGÁTORY

 

DOCHUCOVACIE ZARIADENIA

 

DOPRAVNÍKY

 

DRAŽÍROVACIE STROJE

 

DRVIČE 

 

FERMENTORY

 

FORMOVACIE ZARIADENIA

 

FILTRE

 

FRITÉZY

 

GENERÁTOR TEPLÉHO VZDUCHU

 

HOMOGENIZÁTORY

 

KONCENTRÁTORY

 

KONTAJNERY

 

KOTLY NA VARENIE

 

LAPAČE, ODLUČOVAČE TUKOV

 

LISY

 

LÚPAČKY, ŠKRABKY

 

LISOVACIE VOZÍKY NA SYR

 

MÁČACIE STROJE 

 

MIEŠAČKY

 

MIEŠADLÁ

 

MIXÉRY

 

MLYNY, KUTRE

 

NÁDOBY, NÁDRŽE

 

NAKLÁPAČE

 

ODKOSTKOVACIE STROJE

 

ODPAROVAČKY

 

ODPLYŇOVAČE - DEGAZATOR

 

PASTERIZÁTORY

 

PECE

 

PLNIČKY

 

POLIEVACIE STROJE

 

REAKTORY

 

REZACIE STROJE

 

ROSPÚŠTADLÁ SOLI

 

ROZBÍJAČE HRÚD

 

ROZTÁPAČE TUKOV

 

ROZMRAZOVACIE ZARIADENIA

 

SEPARÁTORY

 

SUŠIČKY, SUŠIARNE

 

STERILIZÁTORY

 

TECHNOLOGICKÉ LINKY

 

TEMPEROVACIE STROJE

 

TRIEDIČE

 

UMÝVACIE, ČISTIACE ZARIADENIA

 

VANE, KADE

 

VARIČE

 

VENTILY

 

VÝMENNÍKY TEPLA

 

VINIFIKÁTORY

 

VOTÁTORY

 

VYKLADAČE

 

VYKLÁPAČE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

KATALÓG PDF

 

Ako si objednať?
V prípade akýchkoľvek otázok nás prosím kontaktujte prostredníctvom faxu, e-mailu alebo telefónom.

Naša spoločnosť má takmer 20-ročné skúsenosti vo výrobe zariadení pre spracovanie, najmä pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický a chemický priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.

Ponúkame kvalitné zariadenie za nízke ceny!

All Rights Reserved 1998-2021 FTP ENGINEERING s.r.o.                                        

E-mail obchodné oddelenie a marketing: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

E-mail všeobecné informácie: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

Tel:  +421 902 400321

S cieľom zabezpečiť riadne fungovanie tejto webovej lokality ukladáme niekedy na vašom zariadení malé dátové súbory, tzv. cookie. Vďaka tomuto súboru si na určitý čas uchovávame informácie (ako sú prihlasovacie meno a iné nastavenia), takže ich pri ďalšej návšteve lokality nemusíte opätovne uvádzať. Pokračovaním automaticky súhlasíte s uchovávaním cookies.