SUŠIČKA POTRAVÍN, SUŠIČKA OVOCIA A ZELENINY NORMIT HFD PROFI
Food dehydrator, Commercial dehydrator
Rohkost/Lebensmittel –Dörrautomat, -Dörgerät, -Trockner
Suszarka do potraw, Suszarka do warzyw i owoców
Sušička potravin, sušička ovoce a zeleniny
Gyümölcs, zöldség aszaló, szárító
Spoločnosť NORMIT vyvíja a vyrába rôzne zariadenia a linky pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Výhody sušeného ovocia:

- Sušené ovocie je veľmi trvanlivé, zdravé a zachováva si chuť ako čerstvé ovocie
- Sušením sa z neho stráca voda (znižuje sa jeho objem) - zdroj výživy a energie
- zachováva si 85% vitamínov a minerálov, jeho chuť sa nemení ani po sušení

Ovocie a zelenina sú hlavným zdrojom vitamínov. Pri skladovaní ovocia či zeleniny treba brať do úvahy ich vysoký podiel vlhkosti, čím dochádza k aktivizácii mikroorganizmov ktoré spôsobujú hnitie. Sušením ovocia a zeleniny v sušičke NORMIT HFD PROFI sa odoberie vlhkosť , čím obsah vody poklesne cca o 10-15%. Keď z plodov odstránime vodu, vyhneme sa plesniam a baktériám, ktoré by mohli ovocie a zeleninu pri skladovaní napadnúť. Sušené ovocie si zachováva až 85% vitamínov, obsahuje dostatok vitamínov, železa, horčík a vápnika, je tiež bohatým zdrojom vlákniny. Odparená voda so sebou berie síce objem ale nie energiu a živiny, ktoré sa len skoncentrujú do menšieho objemu. Zachovaná zostáva tiež časť antioxidantov (najviac ich majú sušené slivky), dokonca brusnice ich obsahujú viac ako čerstvé.
PRINCÍP ČINNOSTI
Sušička pracuje na princípe rovnomerného prúdenia teplého vzduchu. Čím je vzduch teplejší tým je doba sušenia kratšia avšak pri vyšších teplotách dochádza k strate živín, preto sa teplota sušenia musí prispôsobiť typu sušeného produktu. Pri produktoch, ktoré majú vyšší obsah vody, sú mäkké, šťavnaté a dužinaté bude sušenie trvať dlhšie, čomu prispôsobíme aj teplotu sušenia.

Na sušenie sa používajú len zrelé , nepoškodené plody bez hnilobných procesov. Pred sušením treba odstrániť stopky, okvetie a pod.
Sušička NORMIT pozostáva z dvoch sušiacich komôr, kde každá obsahuje vyberateľné, nerezové rošty, ktoré sú poukladané do niekoľkých úrovní. Veľkosť a počet nerezových roštov závisí od veľkosti sušičky. Každá sušiaca komora má vlastný snímač a ukazovateľ teploty, voliteľne môže byť vybavená aj špeciálnym vlhkomerom potravín. Ovládanie je jednoduché pomocou potenciometrov, jedným nastavíte požadovaný výkon ohrevu sušičky a druhým nastavíte intenzitu fúkania teplého vzduchu. Taktiež je možné časovačom nastaviť čas sušenia až na niekoľko hodín. Po uplynutí nastaveného času sa sušička automaticky vypne.
Príprava zeleniny a ovocia
Ovocie a zeleninu najskôr umyte. Kúsky ktoré sú nahnité alebo pobi
té dajte bokom. Ovocie pred sušením môžete odkôstkovať, vykrojiť jadrovníky alebo olúpať, skrátite tým čas sušenia. Produkt nakrájajte na tenké plátky a poukladajte na nerezový rošt.
ŠPECIÁLNA ÚPRAVA
Enzýmy v ovocia a zelenine vplývajú na zmenu ich farby počas dozrievania. Tieto zmeny sa prejavujú aj počas procesu sušenia a tiež pri uskladnení. Proces aktivity enzýmov môže byť spomalený rôznymi špeciálnymi úpravami ako blanšírovaním alebo namočením do upravujúcich roztokov (ananásová šťava, citrónová šťava, roztok kuchynskej soli, roztok kyseliny citrónovej alebo kyseliny askorbovej, rôzne sirupy atď). Ovocie a zelenina sa môže pred sušením upraviť blanšírovaním v blanšírovači BLANCHER NORMIT . Blanšíovanie pomáha uchovávať farbu a chuť a urýchľuje proces sušenia.
Spoločnosť NORMIT vyrába sušičky potravín s plochou sušiacej komory až do 800 m2 a s rôznymi zdrojmi energie (elektrina, plyn, para, tuhé palivo...)
































.jpg)
























.jpg)



































