Výroba a spracovanie hrozna, hroznového muštu na víno

Spoločnosť NORMIT vyvíja a vyrába zariadenia pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom vo výrobe týchto zariadení. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Výroba vína začína zberom hrozna a končí stáčaním hotového vína.
Vinárstvo možno rozdeliť do dvoch hlavných skupín:
- tiché víno (bez sýtenia)
- šumivé víno (s karbonatáciou)
Spracovanie vína patrí medzi najdôležitejšie faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu a charakter budúceho vína. Hrozno sa spracúva oddelene, podľa jednotlivých odrôd, tak aby, sa zachovali jeho vlastnosti (zachováva sa kvalitný buket a odrodové znaky vína).
Stolové polosuché a polosladké vína sa pripravujú kvasením mladiny na zvyšok 10 až 80 g/l. Obsah alkoholu týchto vín je 9-12% obj.
Technológia prípravy bielych stolových polosuchých a polosladkých vín drvenie hrozna, sulfidáciu zmesi, miešanie, separáciu a kompresiu na automatizovaných výrobných linkách.
Potom sa zmes spracúva po dobu 12 až 18 hodín, vypustí sa usadenina. Vyčistená zmes potom kvasí alebo fermentuje (obsah zvyškového cukru 10-80 g/l). Fermentácia je pozastavená rýchlym ochladením na teplotu -5°C. Víno má celkové množstvo oxidu siričitého 250 mg/l a je skladované pri 0-3°C. Finálny výrobok sa skladuje v nádržiach, odkiaľ je odstránená usadenina (ak je to potrebné pridáva sa ešte oxid siričitý). K stáčaniu hotového vína do fliaš dochádza na horúcich plniacich linkách alebo na sterilných stáčacích linkách. Niekedy sa víno plní na plniacich linkách a potom fľašu podrobia pasterizácii.
Stolové červené polosuché a polosladké vína sa pripravujú kvasením rmutu do zvyškového cukru 10-80 g/l. Potom sa víno oddelí od rmutu a lisuje sa. Víno sa zahreje na teplotu 50-55°C, kedy sa zastaví kvasenie a dochádza k ochladeniu na 0-3°C. Ostatné procesy sú rovnaké ako u stolových bielych polosuchých a polosladkých vín.
Pasterizačné zariadenie
Pasterizačné zariadenie na hroznovú šťavu je vyrobené z nerezovej ocele AISI 304. Má prietokový systém a je plnoautomatické.
|
Odstopkovanie
Odstopkovanie sa vykonáva pred zomletím hrozna v mlynčeku, pretože zelené stopky vnášajú do vína horkú chuť. Lisovanie hrozna so strapinou sa realizuje u hrozien vo vysokom štádiu zrelosti, keď je strapina zdrevnatená.
Odstrapkovač
Odstrapkovač slúži na spracovanie stopiek hrozna, ktorý zabezpečuje maximálnu šetrnosť odstrapenia. Odstrapkovač sa skladá z násypky, podávacieho šneku, odstrapkávacieho zariadenia a drviacich valcov. Nerezový triediaci stôl (3 m) zabezpečuje voľne padajúce hrozno do odstrapkovača - nerezová vibračná násypka je prispôsobená na vysýpanie hrozna z bední (1200x1000x900mm), ktorá nadväzuje na triediaci stôl. Je vyrobený z nerezovej ocele AISI 304. Výkon odstrapkávača je 3000 kg/hod. Má vývod pre rmutové čerpadlo.
Mlynkoodrzňovač
Mlynkoodrzrňovač s násypkou, podávacím šnekom, odzrňovacím ústrojenstvom a tlačiacimi valcami (možnosť nastaviť vzdialenosť tlačiacich valcov). Šetrný odzrňovací kôš s okrúhlymi otvormi bez hrán a hriadeľom. Je vyrobený z nerezovej ocele, kompletne prevarená konštrukcia, pracovný priestor s leštenými plochami bez prelisov a tmelov. Výkon môže byť rôzny podľa Vašich požiadaviek. Mlynkoodzrňovač má niekoľko variánt použitia: pomletie a odzrnenie, odzrnenie, pomletie alebo len posun bez spracovania. Úprava na rmut pre olivové čerpadlo.
Šetrné čerpadlo na mušt 
Peristaltické čerpadlo na mušt s výkonom 15 t/hod. Je vyrobené z nerezovej ocele (potravinárska oceľ AISI 304). Vstupné a výstupné potrubie - DN 50. Čerpadlo má plynulý nábeh a plynulý dobeh. - vykon cca. 5 000 1/hod. Súčasťou je aj zásobník.
Olivové čerpadlo
Olivové čerpadlo je šetrné čerpadlo na rmut aj celé hrozno, je vyrobené z nerezovej ocele s rotorom. Pracovné ústrojenstvo sa nezadiera ani pri práci nasucho bez rmutu. Násypná vaňa s podávacím šnekom. Otáčky rotora môžu byť rôzne. Dopravná vzdialenosť je minimálne 20 m, ale môže sa meniť podľa Vašich požiadaviek.
Váha na násypku hrozna
Maximálna váha 2000 kg (s presnosťou +/- 2kg), može byť napojená na počítač.
Násypka s dopravníkom na hrozno
Pojazdná násypka s integrovaným pásovým dopravníkom na hrozno je vyrobená z nerezovej ocele. Násypka slúži na sypanie hrozna z veľkých bední alebo prepraviek, či z vyklápacích prívesov. Pás prepravuje hrozno do mlynkoodzrnkovača alebo do pneumatického lisu. V násypke je priestor na odčerpávanie šťavy so štrbinovým sitom a armatúrou, veľké valce s gumovým povrchom, polyamidové kladky. Násypka sa jednoducho čistí: rýchloupínanie pre uvoľnenie a ľahké čistenie pásu, zabudované vodné trysky pre samočinné umývanie pásu. Násypka má prevodovku so stabilným prevodom a podvozok so zdvíhaním.
Filtrácia sa vo vinárstve používa na dosiahnutie dvoch cieľov, vyčistenie a mikrobiologickú stabilizáciu. Pri čistení sú odstránené veľké častice, ktoré ovplyvňujú vzhľad vína. V mikrobiologickej stabilizácii, sú organizmy, ktoré majú vplyv na stabilitu vína odstránené tým, že sa znižuje pravdepodobnosť opätovného kvasenia alebo znehodnotenia. Na tieto procesy slúžia filtre:
Cross-flow filter
Cross - flow filter je tangenciálny filter vyrobený z nerezovej ocele na mobilnom ráme. Má plnoautomatické ovládanie pomocou dotykového displeja a priehľadný plášť pre vizuálne sledovanie procesu filtrácie a testovania integrity. Filtračný modul má dlhodobú životnosť. Obsahuje pedfilter (500 um) a cirkulačné plniace čerpadlo, ktoré je chránené proti chodu naprázdno a proti tlakovým extrémom. Čerpadlo je riadené frekvenčným meničom. Priepustnosť pórov 0,2 um. Vstupná teplota je rôzna, výstupná je max 5 °C. Filter má prietokomer a sanitačnú nádrž, manuálny odstrel kalov pomocou CO2, N2 alebo stlačeného vzduchu a možnosť prevádzky stop/start počas filtrácie.
Membránový filter
Membránový filter slúži na membránovú filtráciu vína pred plnením do fliaš. Má celonerezové prevedenie na ráme na kolieskach a prepínateľné vetvy na biele a červené víno. Membránový filter obsahuje podávacie čerpadlo s pripojením k plničke a frekvenčný menič s riadiacim snímačom a kontrolou chodu na sucho. Filter je vybavený mikrofiltračnými membránami osobitne na biele a červené víno. Sterilizácia horúcou vodou alebo chemickými prípravkami.
Lisovanie
Lisovanie je akt, pri ktorom sa používa tlak na hrozno alebo výlisky s cieľom oddeliť šťavu alebo víno z hrozna. Lisovanie nie je vždy nutné, ak je hrozno správne rozdrvené a značná časť šťavy je oddelená. Avšak šťava získavaná lisovaním je kvalitnejšia. Vinári používajú lisy kvôli vyššej produkcii.
Lis na hrozno
Uzavretý pneumatický lis s objemom 800 - 2000 l (alebo iné) má kompletne prevarenú konštrukciu a pracovný priestor s leštenými plochami bez prelisov a tmelov. Digitálne riadenie lisu riadiacou jednotkou s predvolenými programami a s možnosťou samostatného ručného ovládania so vstavaným kompresorom. Možnosť regulácie tlaku. Lis obsahuje vaňu na šťavu a vnútornú delenú vyberateľnú plochú roštovú plochu z roštníc zachytených jedným strmeňom. Lisovací kôš je vybavený celopolyetylénovou membránou a centrálnym plnením s guľovým ventilom.
Systém riadeného chladenia a kvasenia vrátane rozvodu dusíka
Kompletný systém riadeného kvasenia a chladenia vína s ochrannou atmosférou je vyrobený z nerezovej ocele. Vodný chladiaci agregát pre chladenie muštu alebo vína a s možnosťou ohrevu. Systém má riadiacu jednotku s digitálnymi termostatmi. Systém je klimatizovaný (chladiaca kvapalina).
Vinifikátor
Vinifikátor sa používa na vinifikáciu rmutu a na úpravu rmutu pneumatickým piestom. Vinifikátor je vybavený sprchovacím zariadením na kropenie rmutu a riadiacou elektronikou pre piest, chladenie a ohrev. Vinifikátor sa skladá z dvojitého plášťu na chladenie a z nádrže na čidlo. Vinifikátor má dvojité dno s elektrickým ohrevom, stáčací a totálny výpust s guľovým ventilom. Materiál - AISI 304.
Nádrže
Valcová nádrž s excentrickým dnom a vekom, spolu so stáčacím a totálnym výpustom s guľovým ventilom a degustačným ventilom. Nádrž má zadný duplikátor a plniace hrdlo. Materiál - AISI 304 - nerezová nádrž na teplotné čidlo.
Dvojpriestorová nádrž s excentrickým dnom a vekom nádrže. Nádrž je vybavená totálnym a stáčacím výpustom s guľovým ventilom a degustačným ventilom. Materiál - AISI 304.
Skladovacie nádoby
Skladovacie nádoby slúžia na uskladnenie muštu.
Vyvíjač pary
Kontinuálny vyvíjač pary je výkonný s neobmedzenou dobou parenia.
Plnenie a zátkovanie
Aby sa zabránilo nežiaducemu kvaseniu vína vo fľaši, pridáva sa siričitan. Na fľaše sa potom zavedie tradičný uzatvárací korok ( v súčasnosti aj alternatívne uzávery).
Plnička na fľašovanie vína
Zariadenie je usporiadané v jednom bloku - vystriekavačka, plnička a uzavieračka fliaš. Plnička je automatický stroj, ktorá plní fľaše pod ochrannou atmosférou. Trysky vystriekavačky fliaš prenikajú do hrdiel fliaš (60mm). Vzduch sa z fliaš odsáva a fľaše sa plnia interným plynom (gravitačné plniace ventily). Plnička je vybavená porovnávacou ihlou pre úpravu výšky hladiny a so vstrekovaním interného plynu. Na zátkovanie slúži uzatvárateľná štvorčeľusťová hlava na korkové aj syntetické zátky s uzavieraním pod vákuom. Plnička má sanitačnú výbavu na chemickú sterilizáciu.
Poloautomatická etiketovačka
Poloautomatická etiketovačka je etiketovací stroj na samolepiace etikety vyrobená z nerezovej ocele. Aplikáciu prednej a zadnej samolepiacej etikety zabezpečuje riadenie fotočidlami. Možnosť aplikácie etikety na cylindrické fľaše a tiež možnosť aplikovať transparentné etikety. Etiketovačka má alternatívne použitie pre prednú a zadnú etiketu na jednom alebo dvoch návinoch.
CIP - sanitačná stanica
CIP sa používa na čistenie membránových filtrov, vrátane kolón, zásobných nádrží, plniacich liniek a ďalších zariadení. Je vyrobená z nerezovej ocele. CIP sa skladá zo zásobnej nádoby s vekom, riadeným ohrevom vody (vykurovacie teleso s termostatom) a hladinovým snímačom zaplavenia, ďalej z obehového čerpadla a redukčného ventilu, rotačnej hlavice, priehľadného prietokomeru a z filtra mechanických nečistôt. CIP stanica je inštalovaná na pojazdnom nerezovom ráme.




























.jpg)
























.jpg)



































