Zariadenie na výrobu piva
Spoločnosť NORMIT vyvíja a vyrába rôzne zariadenia a linky pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
Výrobná linka na výrobu piva
Doskové chladiče
Fermentory
Tanky na pivo
Pivo je nápoj s nízkym obsahom alkoholu. Hlavnou surovinou pre výrobu piva je jačmeň, chmeľ, voda a kvasinky. Okrem toho sa používa ryža, cukor, enzýmy.
Výroba piva sa skladá z nasledujúcich postupov:
- Príprava sladu
- Varenie a kvasenie mladiny
- Odležanie piva
- Filtrovanie
- Stáčanie piva
Príprava sladu sa vykonáva namáčaním a klíčením jačmeňa. V tomto procese sa hromadia rozpustené látky a enzýmy. Po vyklíčení sa slad suší. Výsledkom je svetlý alebo tmavý slad, ktorý sa používa na varenie svetlého alebo tmavého piva. Mladina sa rozdrví a trie sa s nesladovým materiálom a vodou. Takto pripravená zmes sa varí s chmeľom. Potom dochádza ku kvaseniu. Po dozretí (odležaní) piva sa pivo filtruje a stáča do fliaš alebo plechoviek.
Výroba svetlého a tmavého piva
U svetlých pív je typická chuť a chmeľová horkosť - aróma a chuť. Pivo sa rozdeľuje na svetlé a tmavé, potom podľa koncentrácie mladiny 5% (12, 14%). Tak isto sa pivo delí aj podľa spôsobu fermentácie - kvasené pivo.
Zloženie linky:
- valcový drvič
- váhy
- separátor
- pariace zariadenie
- filtračné jednotky
- varenie piva
- česač chmeľu
- zber mladiny
- odstredivý separátor
- doskový chladič
- fermentory
- tanky
- separátor
- filter
- tepelný výmenník
- karbonizátor
Doskový chladič
Navrhnutý pre chladenie mladiny pred kvasením. Zariadenie sa skladá z chladiča, ovládacieho panelu, ovládacieho ventilu. Je vyrobený z nerezovej ocele. Časť výmenníka tepla, ochladzuje chladivo a skladá sa z jedného alebo viacerých častí. Tieto dosky sú rozdelené do dvoch častí, oddelených od seba navzájom zvláštnym štítkom. Horúca mladina sa čerpá pomocou čerpadla z nádrži do prvej sekcii, kde sa ochladí studenou vodou 70-25°C. V druhej sekcii sa ochladzuje soľným roztokom 6-7°C.
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Fermentor
Predstavuje uzavretý obdĺžnikový kontajner s oblými krajmi, stenami a dnom. Toto zariadenie obsahuje cievku, cez ktorú preteká slaný nálev alebo chladená voda. Fermentor má konektor a vypúšťací ventil pre vypúšťanie mladiny, ďalej kryt a potrubie pre odvod oxidu uhličitého. Obdĺžnikový fermentor sa využíva na kvasenie.
|
Nádrže
Nádrže sú určené na kvasenie mladiny. Sú to horizontálne valcové nádoby s guľovým dnom na podpere (4 nohy). Na hornej časti je vzduchová rúrka (slúži na riadenie procesu kvasenia). V nádrži je chladiaci had. Na odstránenie oxidu uhličitého slúži špeciálne vybavenie.
Fermentačné nádrže
Fermentačné nádrže slúžia na sterilizáciu a kvasenie piva. Maximálna teplota kvasenia 9°C. Kvasinky sa pripravia v čistej kultúre, ktorá je chladená kvapalinou, ktorá cirkuluje vo vonkajšom obale. Kvasinky sa vylúčia pomocou stlačeného sterilizovaného vzduchu alebo oxidom uhličitým do zariadenia na prípravu kvasiniek. Počas procesu kvasenia je vzduch úplne nahradený oxidom uhličitým. Po fermentácii kvasinky klesajú. Pivo v zariadení je pod tlakom 0,15 MPa. Kvasenie potom prebieha 8...10 dní, po ktorom nasleduje obdobie zrenia piva (3 dni). Pivo sa potom pomaly ochladí na 1 ... 0 ° C, potom sa skladuje pod tlakom oxidu uhličitého 0,14 MPa po dobu 12 hodín. 12 hodín je ponechávané voľne. Z fermentora sa pivo sa pivo stáča do fliaš.

Tanky na tankové pivo
CKT sú veľkokapacitné cylindro-konické tanky. Používajú sa pri modernom spôsobe kvasenia. Hlavnou výhodou CKT tankov je automatizácia a skrátený proces kvasenia a lepšia regulácia.
Vertikálne valcové nádrže pre kvasenie a zrenie piva. V CKT sa pivo ochladí na teplotu kvasenia a pridávajú sa pivné kvasinky.




























.jpg)
























.jpg)



































