Vákuová fritéza NORMIT VF
Spoločnosť NORMIT vyvíja a vyrába rôzne zariadenia a linky pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
frytkownica próżniowa, vacuum fryer
Vákuová fritéza NORMIT VF je určená pre diskontinuálne fritovanie zeleniny, ovocia, morských plodov, cukroviniek a múčnych výrobkov ako aj mäsových a rybích produktov.
V porovnaní s tradičným atmosférickým fritovaním má fritovanie produktov vo vákuu značné výhody.
Odparovanie vody vo vákuu vzniká pri nižších teplotách, čo prináša nižšie energetické náklady.
Najvyššia kvalita hotového produktu, nakoľko obsahuje oveľa menej oleja a akrylamidu. Umožňuje fritovať produkt do chrumkavého stavu pri teplote do 120 °C (248F) bez vzniku akrylamidu*
Možnosť regulácie teploty a hĺbky vákua umožňuje dosiahnuť požadovaný vonkajší vzhľad produktu, jeho tvrdosť a obsah oleja.
**Akrylamid je organická zlúčenina s nízkou molekulárnou hmotnosťou, vysoko rozpustná vo vode, ktorá vzniká z prirodzene sa vyskytujúcich zložiek asparagínu a cukrov v určitých potravinách pri príprave pri teplotách zvyčajne vyšších ako 120 °C a nízkej vlhkosti. Tvorí sa hlavne v pečených alebo vyprážaných potravinách bohatých na sacharidy, ktorých suroviny obsahujú jeho prekurzory, napríklad obilniny, zemiaky a kávové zrná.
Možnosť fritovania surovín s vysokým obsahom cukrov bez karamelizácie. Vákuová fritéza umožňuje spracovávať zemiaky nízkej kvality s vysokým obsahom škrobu, ktoré nemôžu byť fritované v tradičných atmosférických fritézach. Možná výroba lákavo vyzerajúcich ovocných chipsov aj z ovocia s vysokým obsahom cukrov (bez hnedého zafarbenia).
Nízka pracovná teplota umožňuje udržať olej dlhšie čerstvý a nedochádza k jeho zhorknutiu.
Nízka spotreba oleja v porovnaní s atmosférickým fritovaním.
Vákuové fritovanie umožňuje vytvoriť produkt s vysokou pridanou hodnotou pri nízkej spotrebe elektrickej energie v porovnaní s tradičným pražením, ktoré prináša pridanú hodnotu pre majiteľa zariadenia.
Konštrukcia vákuovej fritézy NORMIT VF pozostáva z nasledovných základných prvkov:
- Systém ohrevu oleja
- Vákuová zásobníková nádoba pre skladovanie a nútené chladenie oleja
- Vákuový systém odstraňovania oleja z produktu
- Systém generovania vákua
- Systém filtrácie s cirkulácie oleja
- Vstavaný elektrický ohrev s malou inerciou. Viaczónová kontrola teploty s automatickou termoreguláciou. Vstavaný výmenník tepla pre ochladenie fritézy.
- Prídavný sieťový kôš súčasťou
Efektívny a spoľahlivý systém odstraňovania oleja z fritovaného produktu
Vákuová fritéza NORMIT VF je vybavená unikátnym systémom odstraňovania oleja z produktu bez odstreďovania. Konštrukcia je statická a nespôsobuje nedostatky, ktoré vznikajú pri odstraňovaní oleja krútením – a konkrétne: straty a poškodenie produktu, nestabilnosť práce, stála výmena tesnenia, náročná obsluha a iné.
V závislosti od potrieb zákazníka a rozpočtu je vákuová fritéza dodávaná s rôznym stupňom riadenia
- Manuálne riadenie- ručné prepínanie ventilov.
- Poloautomatické riadenie- prepínanie všetkých ventilov pomocou pohonov s riadiacim panelom.
- Plnoautomatický systém riadenia na základe PLC. Cyklus sa uskutočňuje automaticky podľa zadaného programu.
Výhody vákuovej fritézy NORMIT VF
- Ekonomickosť – značná úspora oleja a energií.
- Je možné použiť nízkokvalitné suroviny, z ktorých nie je možné získať vysokokvalitný hotový produkt pri klasickom atmosférickom fritovaní
- Ekologickosť – hotový produkt vysokej kvality s nízkym obsahom oleja, úplne bez alebo s nepatrným obsahom akrylamidu.
- Unikátny systém odstraňovania oleja po ukončení fritovacieho cyklu.
- Komfortné použitie, užívateľsky príjemný dizajn - minimálny počet dielov a jednoduchý dizajn minimalizuje prestoje pri údržbe
- Spoľahlivá konštrukcia, pri výrobe vákuovej fritézy NORMIT VF používame súčiastky popredných európskych výrobcov.
- Oblasť použitia – zdravé ovocné a zeleninové snacky, mäsové a rybie polotovary, rôzne druhy konzerv v suchom stave alebo zmrazené, cukrárenské výrobky.
Technické parametre*:
Model |
NORMIT VF-40 |
Materiál |
AISI 304 |
Produktivita, kg/h |
jablkové čipsy 50, hranolky 30 |
Tlak pary, Mpa |
0,25-0,3 |
Výkon, kW |
16,75 |
Vákuum, Mpa |
-0,09...-0,O95 |
Systém riadenia |
analógový |
Celkové rozmery, mm |
2450x1400x3790 |
Hmotnosť, kg |
2000 |
*Technické parametre sa môžu meniť podľa priania zákazníka.