Varný kotol s vyprázdňovacím a ochladzovacím systémom NORMIT Cook'n'chill
Spoločnosť NORMIT FOOD s.r.o. vyvíja a vyrába rôzne zariadenia pre potravinársky, kozmetický, farmaceutický, chemický priemysel a ďalšie priemyselné odvetvia. Sme lídrom na Slovenskom trhu vo výrobe zariadení pre potravinársky priemysel. Kladieme vysoké nároky na kvalitu výroby a venujeme osobitnú pozornosť zavádzaniu inovatívnych technológií.
kuchenka
cooker
Navrhnutý pre vysoko výkonné varenie/ blanšírovanie širokého sortimentu kusových alebo sypkých produktov s následným rýchlym ochladzovaním.
Produkty:
- makaróny (špagety a cestoviny)
- ryža
- strukoviny
- morské plody
- kúsky zeleniny, ovocia, húb
- kúsky mäsa a rýb
Konštrukcia a princíp činnosti
Systém NORMIT Cook'n'chill má modulárnu konštrukciu. Prvá sekcia pozostáva z pracovnej nádoby s ohrevom v plášti (parný, elektrický alebo plynový), výklopného sieťového koša, systému hydrodynamického miešania, systému recirkulácie a filtrácie vody.
Druhá chladiaca sekcia pozostáva z pracovnej nádoby s chladením v plášti, taktiež je vybavená hydrodynamickým miešadlom pre maximálny prenos chladu z ľadovej vody k produktu, sieťového koša pre vykládku produktu a zo systému filtrácie a recirkulácie vody.
Inovatívne hydrodynamické miešadlo použité v systéme Cook'n'chill umožňuje dosiahnuť maximálnu výmenu tepla medzi produktom a teplonosným médiom, čo vedie k skráteniu doby varenia a taktiež dokonalému rovnomernému spracovaniu produktu zo všetkých strán, vďaka čomu nedochádza k jeho zlepovaniu a poškodzovaniu.
Produkt sa vloží do vody zohriatej na požadovanú teplotu. Optimálny pomer produktu a objemu vody sa mení v závislosti od produktu a je určený empiricky. Po ukončení procesu varenia operátor stlačením tlačidla zdvihne sieťový kôš, ktorý je vybavený pneumatickým, hydraulickým alebo elektromechanickým pohonom (v závislosti od objemu pracovnej nádoby a potrieb zákazníka). Pri zdvihnutí koša stekajú zvyšky vody späť do pracovnej nádoby, pre intenzívnejšiu separáciu vody je k dispozícii funkcia vytriasania koša. Pri väčšom naklonení koša dochádza k vykládke produktu do chladiacej nádoby.
V druhej sekcii sa produkt podrobuje intenzívnemu ochladzovaniu v krátkom čase a potom pomocou podobného vyprázdňovacieho systému sa vyloží do prijímacieho zásobníka a pokračuje na ďalšie spracovanie.
Celý objem vody nachádzajúci sa v systéme prejde kontinuálnou filtráciou vody, drobné kúsky produktu zachytia filtračné nerezové sieťky, nezhoršujú sa vlastnosti používanej vody a kvalita hotového produktu.
Výhody:
- Jednoduché varenie/ blanšírovanie a vykládka produktu
- Garancia najvyššej kvality a rovnomerného spracovania produktu
- Kontinuálna filtrácia vody
- Intenzívna cirkulácia vody medzi výmenníkom tepla alebo špirálami pomáha maximalizovať prenos tepla medzi vodou a produktom, čo znižuje čas spracovania produktu
- Úspora vody – vďaka stálemu čisteniu vody zostáva dlhšie čistá. V závislosti od koeficientu unášania vody s produktom, je možné úplne eliminovať výmenu vody v systéme, stačí len dopĺňať čerstvú vodu.
- Jednoduchá a spoľahlivá konštrukcia v súlade s FDA normami
- CIP čistenie
- Vyrobené v EÚ s použitím európskych materiálov a komponentov
- Jednoduché použitie a údržba
- Jednoduché ovládanie pomocou PLC.